Onderzoek: Ingesleten voedselroutines hinderen gezonder eten

Mensen zijn ook maar gewoontedieren.

© Getty Images - Alexander Spatari

gettyimages-1155949505.jpg

Ingesleten voedselroutines hinderen gezonder eten, blijkt uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving. En blijkbaar kunnen wij -consumenten- het tij zelf niet doen keren: mensen zijn immers gewoontedieren, en blijven consequent verkeerde keuzes maken. Niet alleen ongezond, maar ook slecht voor dier en milieu.

Hoe moeten die alledaagse voedselroutines dan veranderen? In de studie draagt het PBL meerdere bouwstenen voor de oplossing aan. Het uitgangspunt is dat ons eetpatroon wordt beïnvloed door voedselroutines die telkens op eenzelfde wijze worden ondernomen: daarom is veranderen zo moeilijk. En voedingsmiddelenproducenten spelen daarin een cruciale rol met de producten die ze aanbieden en promoten. Oftewel, supermarkten, horeca, bedrijven en overheden moeten helpen bij de overgang naar een gezond en duurzaam voedingspatroon.

Aangrijpingspunten voor verandering

De PBL-studie komt met drie aangrijpingspunten om onze eetpatronen te veranderen: meer plantaardig eten, minder voedsel verspillen en producten kopen die duurzamer zijn geproduceerd. Echter, in de praktijk blijkt ons gedrag niet zo makkelijk te veranderen omdat er sprake is van ingesleten eetpatronen.

Wat zijn die patronen dan? Bijvoorbeeld een glas melk bij het ontbijt, een vettig eitje met kaas in de koekenpan, verscheidene soorten vlees op de barbecue, droge kip in de mealprep, een rijkelijke gevulde kalkoen met kerst of veelvuldige bezoekjes aan een fastfoodketen. Het doorbreken van deze patronen is makkelijker gezegd dan gedaan. Dit vergt daarom een inzet van alle partijen: consumenten kunnen dit niet helemaal alleen, maar een mooie eerste stap kunnen wij wel zetten.

Meer informatie over de duurzame voeding? Dat vind je hier.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?