Waarom je een lekker toetje best kunt nemen, zonder spijt
Tijd is niet belangrijk– het is het belangrijkst.
© Getty Images - Westend61

'Je hoeft de bal niet hard te raken om een home-run te slaan,' zei de Amerikaanse honkbalspeler Yogi Berra (1925-2015) ooit. 'Als je timing goed is, gaat de rest vanzelf.' Het maakt niet uit wat je doet, hoe je het doet of wie je bent. Ook trompetspeler Miles Davis (1926-1991) sluit zich daarbij aan. 'Tijd is niet belangrijk– het is het belangrijkst.' En timing is ook belangrijk als je beslist welk dessert je gaat bestellen.
Hoe om te gaan met toetjes in een restaurant
Volgens gedragswetenschapper Martin Reimann kun je je totale calorie-inname tijdens je diner aanzienlijk beperken door je dessert te kiezen vóórdat je beslist welk hoofdgerecht je neemt. 'Wanneer je aan het begin van de avond al kiest welk toetje je wilt, dan pas je de rest van je voedselkeuzes daarop aan,' schreef Reimann in zijn onderzoek, dat werd gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology. En het mooie is, het hoeft ook helemaal geen ‘light’ toetje te zijn. Een stuk taart of crème brûlée mag ook. Proefpersonen die kozen voor een calorierijke, ‘ongezonde’ pudding alvorens zij de rest van hun lunch samenstelden, aten gemiddeld 250 kcal minder dan degenen die een luchtiger toetje namen. Dit ontdekte Reimann tijdens zijn onderzoek, dat hij uitvoerde in een universiteitskantine.
Deelnemers aan de studie die eerst hun hoofdgerecht kozen en daarna alsnog voor de pudding gingen, aten maar liefst 150 kcal extra. Alles valt en staat dus echt met timing. Maar dat het beperkende effect van bepaalde voedingskeuzes voornamelijk in verband wordt gebracht met toetjes vol met suiker – dus niet zozeer met ‘gezonde toetjes’ als vers fruit – is de echte kers op de taart. Want wat is er nu lekkerder dan bijvoorbeeld sorbetijs, fijngemalen ijs met zoete vruchtensappen? Dus hoe vreemd het ook klinkt, die suikerrijke traktatie aan het einde van je driegangendiner kan net zijn wat je nodig hebt om je afvalpogingen nieuw leven in te blazen – zolang je de beslissing om ’m te verorberen maar vroeg genoeg neemt. Klinkt goed, nietwaar?
Tips voor een geslaagde cheat meal
Mocht je er liever een complete cheat meal van maken, dan is dat natuurlijk ook een prima optie. In het onderstaande artikel krijg je tips hoe je dat het slimst aan kunt pakken, zonder je progressie te verzieken.