Eiwitpoeder over datum: scoopie nemen of weggooien?
Weet wat je in je mik gooit.
© Getty Images - Jordan Beal / EyeEm

Eiwitpoeder over datum: neem je nog 'n scoopie of gooi je het weg? En als je besluit om wat oud krachtvoer in een workoutshake te gooien, loop je dan de kans om ziek te worden? En is eiwitpoeder zoals melk, waar je even aan kan ruiken om te bepalen of het nog goed is? Of zijn er andere trucjes om de houdbaarheid te checken?
Dit zijn de eeuwige (onbeantwoorde) vragen waar de fanatieke sportschoolbezoeker mee worstelt. Je hebt tenslotte betaald voor je poedervormige spierbrandstof, maar je wilt geen verrotte scoops wegwerken. En je wilt ook geen eiwitpoeder consumeren dat zijn vermogen heeft verloren om te doen waarvoor je het hebt gekocht: spieren opbouwen en kracht smeden.
Bedorven Eiwitpoeder: gevaarlijk?
Het korte antwoord: eiwitpoeders bederven niet zoals vlees of zuivelproducten. Dit betekent dat - tenzij er iets ernstig mis is gegaan - je oude bak met eiwitpoeder niet snel zal beschimmelen of bederven.
Maar als het eiwitpoeder dat je gebruikt is gemaakt van dierlijke eiwitten, waarom bederft 't dan niet? Dat komt omdat een droge omgeving in de pot het voor microben bijna onmogelijk maakt om in het poeder te groeien. Hetzelfde geldt ook voor plantaardige eiwitpoeders. Dus tenzij jij je voorraad op een warme, vochtige plek bewaart, zul je er waarschijnlijk niet ziek van worden -ook niet als het over datum is.
Werkt Eiwitpoeder dan nog wel?
Wat betreft de spieropbouwende werking van proteïnepoeder... dat neemt af nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. De schuldige? Een chemische reactie genaamd 'Maillard-bruining': het eiwit reageert met suiker dat overblijft van het moment waarop de fabrikanten de wei uit de melk halen, wat resulteert in een geleidelijke afbraak van het aminozuur lysine. Als je lysine verliest, zijn de proteïnen niet meer compleet. Dat betekent minder spieropbouwende kracht voor je poeder.
Kan je checken of Eiwitpoeder over datum is?
Slechts een dag of twee na de vervaldatum kan geen kwaad. Een ander kenmerkende gevolg van Maillard-bruining is een vervagende smaak. Als je karton proeft, gooi dan het proteïnepoeder rechtstreeks in de prullenbak. En smaakte je eiwitpoeder altijd al naar karton geproefd, dan is het geen wonder dat 't over datum raakte.