Waarom hurken van levensbelang is

Een beweging zo oud als de mensheid.

© Getty Images - South_agency

gettyimages-859921154.jpg

Hurken, wie kan dat nou niet? Als kind zat je lekker onderuitgehurkt te spelen met je autootjes, poppenhuis en babydumbbell's. Met de jaren liet je dit speelgoed jammerlijk genoeg steeds meer links liggen, begon je stapsgewijs verder van de grond te groeien -en verleerde je 't hurken. Zonde, vindt Kelly Starret.

Hij is namelijk CrossFit-trainer en mobiliteitscoach die zijn tijd besteedt aan het verkennen van verschillende bewegingen die kunnen helpen om een deel van ons 'oorspronkelijke' bewegingsbereik en fysieke capaciteit te herstellen, en zo ongemak en pijn te verlichten. En hurken is een van die oerbewegingen.

Roots van hurken

Starrett redeneert dat mensen gedurende een lange periode van onze geschiedenis het grootste deel van hun tijd op de grond zouden hebben doorgebracht. Door te hurken kun je zonder stoel even bijkomen en voorkom je aanraking met de vieze grond -op je voeten na. Een handige houding, voor tussen 't jagen en verzamelen door. Of om je behoefte te doen.

Het is dan ook niet voor niets dat toiletteren in deze houding 't beste voor je stoelgang is en ook nog in veel landen voorkomt (zoals het welbekende Franse toilet). Naast gehurkt toiletteren gaat een groot deel van de wereldbevolking ook in het dagelijks leven met de knieën gebogen door het leven. Hurken wordt zo ook wel de 'Asian Squat' genoemd, aangezien hurken onder Aziaten nog wordt gebruikt als simpele rustpositie.

Deze squat is ook de moeite waard om te proberen

De Hurk-Challenge

Wat maakt hurken zo speciaal? Allereerst kun je door te hurken je spieren een flinke dosis 'time under tension' geven -zonder apparatuur. Je kunt zolang hurken als je volhoudt, zonder extreem blessuregevaar. Daarnaast is hurken een drievoudige beweging: je buigt je heupen, knieën en enkels. Oftewel, je beweegt vrijwel je gehele onderlichaam.

Echter, die flexibiliteit bezit lang niet iedereen. Hurken vereist vooral een flinke dosis enkelflexibiliteit, en dat is zeldzamer dan je denkt. De mobiliteitsvereisten van een hurk zijn dan ook al een hele uitdaging op zichzelf. Probeer eerst de hurkbeweging correct aan te leren en ga vervolgens de uitdaging met jezelf aan: probeer 10 minuten lang te hurken... die ga je geheid voelen in je onderlichaam.

Een perfecte hurk

Voordat je daaraan begint geeft Starrett nog wat laatste advies: 'Zorg ervoor dat je knieën in een stabiele, gebogen positie staan, je heupen naar achter en je rug ontspannen. Voor een gezonde wervelkolom, moet je 'm blootstellen aan flexie en extensie. Hiervoor is de hurkbeweging perfect, maar dat moet je wel trainen.'

En aangezien alles in het lichaam met elkaar verbonden is, stelt Starrett, heeft de training van onze benen en bekken een enorm gunstige invloed op onze rug. En laat dat nou net een van de delen van 't lichaam zijn met de meest klachten.

Hurken van vitaal belang

Maar waarom zou je je hier aan wagen als je geen rugklachten hebt? 'Het idee hier is: wat zou een mens moeten kunnen, en waarom kunnen we dat niet? De huidige omgeving is niet echt bevorderlijk om het menselijk lichaam intact en heel te houden,' aldus Starrett.

We weten wat ons lichaam nodig heeft als het gaat om slaap, hydratatie en voeding, en Starrett ziet hurken als onderdeel van de volgende stap. 'Beweging is van vitaal belang,' zegt hij. 'Het is ook een fundament van de menselijke ervaring. En daar hoort een oorspronkelijke beweging als hurken bij.'

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?