Een glas tomatensap maakt je training nóg gezonder
Je beste (to)maat.
© Getty Images - Burak Karademir

Training is gezond. Geen twijfel over mogelijk. Dat neemt alleen niet weg dat intensieve lichaamsbeweging de productie van moleculen die ons genetisch materiaal kunnen beschadigen, verhoogt. Recent onderzoek van de University of Stockholm heeft echter uitgewezen dat het mogelijk is om deze potentiële schadelijke effecten te verminderen. Hoe? Simpel. Drink een glas tomatensap per dag.
DNA beschadiging
Tijdens een intensieve training maken cellen zuurstofradicalen aan die ons DNA kunnen aantasten. Deze schade valt terug te zien in het bloed. Hoe hoger het niveau van 8-oxodG -een DNA-structuur beschadigd door zuurstofradicalen– in het bloed, hoe meer schade de cellen hebben moeten herstellen.
Matig intensief sporten verlaagt de concentratie van 8-oxodG in urine, terwijl intensieve fysieke inspanning het juist verhoogt. Maar er is dus een remedie voor deze potentiële beschadiging. De Zweedse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat tomatensap deze genetische schade kan doen verminderen.
Rood aangelopen
Vijftien gezonde mannen en vrouwen –allen niet atletisch– moesten twintig minuten lang op tachtig procent van hun maximale hartslag fietsen. De onderzoekers maten na afloop van de fietssessie de concentratie van 8-oxodG in het bloed van hun proefpersonen.
Bovenstaand experiment vond plaats in twee condities: bij één gelegenheid moesten de proefpersonen voorafgaand aan de fietssessie vijf weken lang een glas tomatensap van 150 ml drinken. In de andere conditie was dit rode goedje geen onderdeel van het drinkregime van de proefpersonen.
Conclusie
En wat bleek? Tomatensap remt de stijging van 8-oxodG als gevolg van de inspanning. En laat dat niet het enige zijn waar het 't sapje goed voor is. Een glas tomatensap bevat 15 mg lycopeen.
Studies hebben aangetoond dat een dieet met veel lycopeen de kans op prostaatkanker verkleint en de huid verjongt. Tomatensap bevat daarnaast ook nog eens vormen van vitamine E, vitamine C en polyfenolen.
Misschien toch maar eens een sapje wagen?