Met ‘crazy plates’ til je bankdrukken naar een ongekend nieuw level
De Bench Press op z'n best.
© Getty Images - FG Trade

Misschien heb je iemand ‘m in jouw gym wel eens zien doen: de crazy plates of crazy bells bench press. Klinkt gek, ziet er ook gek uit. Want met deze bench press bungelen aan de twee uiteinden van de stang gewichten aan elastische banden.
Altijd al afgevraagd waar dat goed voor is? Sportwetenschappers van de Western Norway University of Applied Sciences ook. Zij voerden een onderzoek uit om te kijken naar deze aparte manier van bankdrukken.
Crazy Plates Bench Press
De onderzoekers lieten zeventien ervaren krachtsporters –gemiddeld zo’n negen jaar gestudeerd aan de sportschool– meerdere keren bankdrukken op zo’n zeventig procent van het gewicht waar ze nog net 1RM mee konden maken.
De onderzoekers hadden aan beide uiteinden van de halterstang een gewichtsplaat van vijf kilo gehangen met niet-elastische koorden van veertig centimeter. Daarbij werd nog een draai –of zwaai, in dit geval– gegeven aan de oefening: de ene keer zwaaiden de schijven van boven naar beneden, de andere keer van binnen naar buiten.
Om de elektrische activiteit van de borstspieren te kunnen meten, bevestigden de onderzoekers elektroden op de huid van de proefpersonen. Daarbij geldt: hoe groter de elektrische activiteit in de spier tijdens de inspanning, hoe intensiever de betreffende spier wordt aangesproken.
Verhoogde elektrische activiteit
Wat bleek nou? De ‘crazy plates’ uitvoering van de bench press verhoogde de elektrische activiteit in de borstspieren met dertien procent(!). Ook andere spieren hadden profijt van deze manier van bankdrukken. Als de gewichtsschijven van binnen naar buiten bewogen, constateerden de onderzoekers 69 procent meer elektrische activiteit in de obliques.
De zwierende en zwaaiende gewichten hadden verder geen effect op de elektrische activiteit in de biceps, triceps en schouderspieren van de proefpersonen.