Smaakt je koffie beter met zout erin?
Dit is de logica achter de gekte.
Geen zin in een slappe bak? Gooi er wat zout in. Geen grap. Dit is een lifehack waarmee je goedkope koffie gemakkelijk een stuk smaakvoller zou maken. Om te achterhalen of zout toevoegen aan je koffie écht lekkerder is, deed koffiedeskundige James Hoffman onderzoek. Zijn antwoord in het kort: 'Als het goed is niet, maar misschien wel.'
We leggen het uit.
Smaakmakers: zout in je koffie
Zout wordt beschouwd als een van de vijf basissmaken, samen met zuur, zoet, bitter en umami. Deze vijf smaken werken op elkaar in, wat betekent dat 't zoutgehalte de zoetheid kan versterken en ook de bitterheid kan verzachten, aldus Hoffmann.
Als je koffie drinkt die goed is gezet en van uitstekende kwaliteit is, hoef je als het goed is geen zout aan je kop zwarte goud toe te voegen. 'Perfecte koffie heeft de juiste bitterheid, net als bier of chocolade,' aldus Hoffmann. 'Een beetje bitterheid is erg aangenaam als het goed wordt gecompenseerd door zoetheid en een beetje zuur: een complex geheel.'
Verdoezelen van de waarheid
Maar als je merkt dat je kop koffie té bitter is, ofwel niet goed geëxtraheerd of gemaakt van goedkope koffie, dan kan zout de oplossing zijn om je kopje koffie smakelijker te maken. 'Je moet zout als een toevoeging beschouwen, zoals melk, room of suiker,' zegt Hoffmann. 'Het kan de drank misschien smakelijker maken, maar je verandert ook de eigenschap. In zekere zin verdoezel je de waarheid.'
Ons advies: een snufje beetje zout kan een vieze kop koffie net wat smakelijker maken. Net als suiker, zoetjes of room kan je zo een kop koffie doen opfleuren, maar het blijft symptoombestrijding. Investeer in goede koffie, zet de perfecte kop koffie en leer een pure zwarte kop koffie te waarderen -dan kun je het zout gewoon lekker laten staan.
Geïnteresseerd in de uitleg van Hoffmann? Die check je hieronder.