Dit is waarom sporten je slimmer maakt
Sterk én slim gaan hand in hand.
© Getty Images - skynesher

Met sporten train je niet alleen je spieren, maar ook je brein. Door de geheugenprestaties na een sportsessie te evalueren, toonden neurowetenschappers van de University of Genève aan dat een intensieve fysieke trainingssessie van slechts vijftien minuten op de fiets het geheugen verbetert. Tel daar het verwerven van nieuwe motorische vaardigheden bij op en het geheugengala is compleet. Hoe dat precies zit? Dat lees je hier.
De wetenschappers vroegen een groep van vijftien jonge, gezonde, maar ongetrainde mannen om een geheugentest te doen onder drie verschillende condities: na dertig minuten gematigd fietsen, na vijftien minuten intensief fietsen of na een rustperiode.
Intensieve sportsessie
De test zag er als volgt uit: op een scherm verschenen vier stippen naast elkaar. Elke keer als één van de stippen kort in een ster veranderde, moest de deelnemer zo snel mogelijk op de bijbehorende knop drukken.
Deze verandering van stip naar ster hanteerde een vooraf bepaald en herhaaldelijk patroon om precies te kunnen kijken hoe bewegingen werden aangeleerd. Dit lijkt erg op wat we doen als we bijvoorbeeld zo snel mogelijk leren typen op een toetsenbord. Wat bleek? Na een intensieve sportsessie waren de prestaties veel beter.
Activering van hersenstructuren
Naast de resultaten van de geheugentests, keken de wetenschappers naar veranderingen in de activering van hersenstructuren met de functionele MRI en voerden ze bloedtesten uit om endocannabinoïde niveau te meten. De verschillende analyses kwamen overeen: hoe sneller individuen zijn, hoe meer hun hippocampus –het hersengebied van het geheugen– en de caudate nucleus –een hersenstructuur die betrokken is bij motorische processen– worden geactiveerd.
Bovendien volgden de endocannabinoïde niveaus van de proefpersonen dezelfde curve: hoe hoger het niveau na intense fysieke inspanning, hoe meer de hersenen worden geactiveerd en hoe beter de prestaties van de hersenen. ‘Deze moleculen zijn betrokken bij synaptische plasticiteit –de manier waarop neuronen met elkaar zijn verbonden– en kunnen dus verbindingen in het geheugen optimaal met elkaar laten samenwerken’, vertelt onderzoeker Blanca Marin Bosch.
Voortaan voor die toets toch maar even de sportschool induiken?