Schnitzelgate 2.0: mogen plantaardige zuivelproducten 'dierlijke' termen gebruiken?

Verwarring alom.

© Getty Images - Westend61

gettyimages-642114635.jpg

'Vegetarische kipschnitzel', zit daar nou échte kip in of niet? Voor werkelijk niemand een echt probleem, maar voor twee mannen van de VVD voldoende aanleiding om hun vraagtekens te zetten bij vegetarische producten met vleestermen erin. De zogeheten 'Schnitzelgate'.

En nu: een nieuwe episode ontvouwt zich in deze soap. Want het bedrijf Abbot Kinney's -dat plantaardige zuivelproducten maakt- mag de term 'yoghurt' niet meer gebruiken. Maar daar bedachten ze iets op.

Misleidende termen

'Wat er op staat, moet erin zitten', is de gedachte achter de Schnitzelgate. Als dit niet zo is, zou het misleidend zijn. Al lijkt deze gedachte zich wel specifiek te richten op plantaardige producten. Want hoe zit het dan met apenkoppen? Of slavinken? Of broccolirijst? Of sojamelk? Goed, het idee is duidelijk -iedereen weet dat de naam van een product niet direct te herleiden is tot de inhoud.

Toch is er nog nooit één klacht geweest over vegetarische producten met 'vleestermen'. Niemand koopt 'per ongeluk' zo'n product. En mocht dat wel het geval zijn, dan is dat enkel goed nieuws: het effect van plantaardig eten is immers veel groter dan minder vliegen of een elektrische auto rijden, concludeerden wetenschappers van de universiteit van Oxford.

    Zuivelproblemen

    En na de Schitzelgate maakt nu de zuivelindustrie bezwaar bij het gebruik van de term yoghurt door plantaardige fabrikanten. Zo ontving het Amsterdamse Abbot Kinney's een brief van de Nederlandse Zuivel Organisatie met het verzoek afscheid te nemen van de term yoghurt: iets mag namelijk alleen ‘yoghurt’ heten als het is gemaakt op basis van melk uit de melkklieren van een dier.

    Geen probleem.

    Sterker nog, de brief leidde tot een herevaluatie van de term 'yoghurt'. Medeoprichter van Abbot Kinney's Gijs van Maasakkers: 'Dankzij de brief zijn we nog eens goed naar het woord ‘yoghurt’ gaan kijken, waarin het woord ‘hurt’ verstopt zit. Omdat ‘pijn’ helemaal niet bij ons past hebben we besloten dit per direct te schrappen. We bedanken de zuivelindustrie voor hun scherpe oog en we houden het voortaan lekker op ‘yog’ zodat consumenten weten dat ze kiezen voor een plantaardig en diervriendelijk alternatief.'

    Plantaardige toekomst

    Dat vlees-en zuivelbedrijven amok maken, kan komen doordat steeds meer mensen zich wenden tot plantaardige producten -en gelukkig maar. Want de conclusie van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is helder: het huidige voedselsysteem is niet duurzaam. De productie én consumptie van vlees en dierlijke zuivel is een van de meest vervuilende en belastende ter wereld.

    Tijd voor verandering dus, mannen.

    Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?