Cranberrysap: een wonderdrankje voor je immuunsysteem?
Wetenschappers hebben eindelijk het bestandsdeel van de Gallische toverdrank ontdekt.
© Getty Images - Westend61

Het is rood, rond, lekker in je mond en rete-gezond: cranberries. Nu kun je ze in een vaste substantie eten, maar de vloeibare versie is ook prima om je keeltje mee te smeren. En dat is niet het enige. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat dit rode sapje je immuunsysteem een boost kan geven.
Dat cranberries een milde antibacteriële werking hebben in het lichaam, daar waren in eerdere wetenschappelijke onderzoeken al aanwijzingen voor. Hoewel het natuurlijk geen antibiotica zijn, verandert het de blaas in een plek waarin bacteriën die blaasontstekingen veroorzaken niet zo gemakkelijk gedijen.
Cranberrysap en je immuunsysteem
Er is echter weinig bekend over de effecten van cranberries op het immuunsysteem. Reden voor een groep wetenschappers om te kijken wat het effect van cranberrysap is op het immuunsysteem van mensen.
Tijdens het beruchte griepseizoen gaven de onderzoekers 22 proefpersonen 450 ml cranberrysap en 23 proefkonijnen een placebo-sapje. Allen dronken ze deze dranken dagelijks voor tien weken lang. Daarbij hielden de onderzoekers bij hoe vaak de proefpersonen ziek werden gedurende de gehele periode.
Verminderde symptomen
Wat bleek nou? Cranberrysap was geen ultiem wondermedicijn dat voorkwam dat de proefpersonen griep of verkoudheid kregen, maar het verminderde wel de ernst van de symptomen van dergelijke infecties.
Toen ze de bloedmonsters van de proefkonijnen onder de loep namen, ontdekten de onderzoekers dat de gamma/delta T-cellen –immuuncellen die het meest actief zijn in de darmen– zich sneller ontwikkelden in de cranberrygroep dan in de placebogroep. Daarbovenop leken cranberries de activiteit van Naturalkiller-cellen –die een rol spelen celdoding– een boost te geven. Bovendien produceerden de immuuncellen in de cranberrygroep na tien weken meer interferon-gamma. Dat is een eiwit dat immuuncellen gebruiken om infecties te bestrijden.
Kortom, die rode besjes kunnen je immuunsysteem net dat ene zetje in de rug geven om tóch wat beter uit die griep of verkoudheid te komen. Slokje wagen?