Dit is waarom je direct na het ontbijt weer honger krijgt
Voorkom de hongerklop.
© Getty Images - Westend61

Heb je nét je ontbijt weggewerkt, krijg je na een uurtje alweer honger. Geloof ons, je bent niet de enige met dit probleem. De oorzaak: niet jouw maag, maar hetgeen je erin gooit. Krijg je snel honger na je eerste maaltijd van de dag? Dan is de kans groot dat er teveel suikers in je ontbijt zitten.
Suiker is namelijk de oorzaak van je hongerklop. Veel mensen starten de dag met muesli of cruesli, boordevol toegevoegde suikers. Wel een smakelijk begin van je dag, maar niet gezond. Zelfs de vele soorten graanproducten, zoals granola, die het uiterlijk van gezond hebben, zijn dat meestal niet. Kijk maar eens op de achterkant van de verpakking: vaak zitten er al snel 50 tot zelfs 80 (!) gram suikers in (op de 100 gram).
Des te meer suikers, des te sneller de hongerklop
En hoe meer suikers er in je ontbijt zitten, hoe sneller je weer trek krijgt. Dit komt doordat je lichaam de suikers snel opneemt. Je bloedsuikerspiegel schiet omhoog, met als gevolg dat je lichaam insuline aanmaakt om dit op te lossen. Hartstikke goed dat je lichaam het zo oplost, maar dit leidt wel tot de beruchte suikerdip, waardoor je weer trekt krijgt -en meestal in iets zoets.
Ga daarom voor een verzadigend en niet al te zoet begin van je dag. Laat de gesuikerde ontbijtgranen staan, al zijn ze nog zo lekker. Kies een ontbijt rijk aan eiwitten, gezonde vetten en vezels. Onze aanrader: een stevig boord havermout (vezels én eiwitten), met een lekkere schep pindakaas (gezonde vetten) en om het af te maken wat blauwe bessen (koolhydraten). Een stevig en smakelijk ontbijt, daarmee kun je de dag aan.