Zes simpele tips om je vlees te vervangen
Als zelfs Sir David Attenborough 't zegt, moeten we eraan geloven.
© Getty Images - Peter Macdiarmid

Twee jaar op rij eten we meer vlees dan 't jaar ervoor, blijkt uit onderzoek. En dat terwijl het RIVM, het Voedingscentrum, Milieudefensie en the man, the myth, the legend Sir David Attenborough benadrukken dat we meer plantaardig zouden moeten eten: voor je eigen gezondheid en voor die van onze planeet.
Zes simpele tips om vlees te vervangen
Wij begrijpen als geen ander dat het lastig is om vastgeroeste patronen te doorbreken. En daarom helpen we een handje. Hierbij vijf simpele tips om je vlees in te ruilen voor wat groeners.
1. Ga voor groenten
Aardappel, groente en vlees: typische Nederlandse kost. Alleen neemt vlees steeds meer ruimte in op ons bord. En dat terwijl we volgens het Voedingscentrum minder vlees zouden moeten eten, en meer groenten. Zo zouden we minimaal 250 gram groenten per dag moeten consumeren, terwijl het gemiddelde ligt op een schrale 131 gram. Minder daarom je vleesgebruik en vervang de lege ruimte op je bord door meer groenten.
2. Ga voor diepvries
Groenten kunnen lastig zijn; ze vergaan, nemen veel ruimte in je koelkast in en zijn vaak lastig te doseren. Maar niet als je voor diepvriesgroenten gaat. Deze bevroren groenten blijven lang goed, bevatten vaak nóg meer vitaminen dan groenten uit 't versschap én zijn goedkoper. Ideaal toch?
3. Vergeet peulvruchten niet
'Maar als ik m'n vlees weglaat, waar haal ik dan m'n eiwitten vandaan?' Peulvruchten zijn je proteïnerijke vrienden. Lekker, goedkoop, vezelrijk, makkelijk te breiden én bomvol eiwitten. Denk hierbij aan bruine bonen, kikkererwten en linzen.
4. En vergeet de noten ook niet
Vlees kan nuttige voedingsstoffen bevatten, zoals eiwitten, ijzer en B-vitamines. Maar laat deze voedingswaarden nou ook in noten zitten. Denk hierbij aan cashewnoten, amandelen en walnoten. En waar (bewerkt) vleesconsumptie de kans op verschillende soorten aandoeningen (zoals beroertes) vergroot, verkleinen noten deze juist. Win-win.
5. Ontdek vleesvervangers
Je hebt vleesvervangers (of beter gezegd: opvolgers) in allerlei soorten, maten en smaken. Net als met écht vlees is het even aftasten wat je precies lekker vindt. Sommigen zijn nou eenmaal smaakvoller dan anderen. En ook de prijs kan nogal variëren. Wil je niet teveel soja binnenkrijgen? Dan zijn er genoeg alternatieven op basis van erwten of groenten. Het kan even 'n ontdekkingstocht zijn, maar binnen de kortste keren heb je een aantal favorieten gevonden die je nooit meer kwijt wilt.
6. Wissel van eiwitpoeder
Oké, deze past niet helemaal binnen het rijtje. Maar aangezien we hier met sporters te maken hebben, kun je ook daar een verandering in je dieet maken. Zo kun je wheypoeder -een bijproduct van melk- inruilen voor een plantaardige variant. Net als bij vleesvervangers (en wheypoeders) is dit even zoeken naar jouw favoriet. Heb je 'm eenmaal gevonden? Dan blijven jullie vrienden voor het leven.
Conclusie: je patronen doorbreken (lees: veel met vlees koken) vergt energie. Het is een kwestie van anders naar je voeding kijken en zoeken naar een combinatie van producten die jij smaakvol vindt. In het begin zal het even wennen zijn, maar (geloof ons) de moeite betaalt zich dubbel en dwars uit. Je eet gezonder, goedkoper en draagt je steentje bij aan een duurzame toekomst.