Ochtend- of avondmens? Dat heeft invloed op je fysieke activiteit
The battle of the sleepers.
© Getty Images - NoSystem images

De één kan niet vroeg genoeg uit de veren, de ander leeft naar het credo ‘hoe later, hoe beter’. Deze slaapprogrammering van je lichaam wordt ook wel het biologische ritme genoemd. Deze voor elk persoon unieke interne klok speelt een belangrijke rol bij veel dingen. Logischerwijs bij slaappatronen, maar ook bij eetpatronen, hormoonspiegels en zelfs onze gemoedstoestand. Het speelt bovendien ook een rol bij je fysieke activiteit, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
In het onderzoek van het Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports werd gekeken naar het verband tussen het ritme van de biologische klok en het niveau van fysieke activiteit. Met behulp van een apparaatje om de pols van de proefpersonen werd gedurende twee weken lang de bewegingsactiviteiten van meer dan vijfduizend mensen gemeten. Daarnaast bepaalden de onderzoekers aan hand van een vragenlijst of iemand een vroege vogel of een nachtbraker was.
Avondmensen minder actief
Wat bleek? Naast andere factoren dan opleidingsniveau of gezondheidsproblemen, ontdekten de onderzoekers dat ook de biologische klok invloed had op het niveau van fysieke activiteit. Zo waren avondmensen over het algemeen minder fysiek actief dan ochtendmensen. Nachtbrakers bewogen in vergelijking met vroege vogels zo’n zestig tot negentig minuten minder per dag.
Daarbij moet wel in acht worden genomen dat dit onderzoek niet vertelt dat het zijn van een nachtbraker de oorzaak is van verminderde fysiek activiteit. Het toont een mogelijk verband aan. Bovendien is het hokjes denken in deze niet terecht: je kunt je biologische klok beïnvloeden. Hoewel je misschien meer neigt naar een ochtend- of avondmens, de meeste mensen vallen ertussenin. Je slaappatroon en –activiteit kun je aanpassen, en zo kunnen die kleine veranderingen een grote impact hebben gedurende dagen, weken, maanden of zelfs jaren.
Biologische klok in je voordeel gebruiken
En daarnaast hoeft je slaapritme ook niet in je nadeel te werken. Ben jij ’s ochtends fris en fruitig? Dan is dat het moment om je lichaam een optater van jewelste te geven. Heb jij meer energie in de avond? Dan is het het beste om in de avond die schijven door het dak te rammen. Als je je biologische klok in je voordeel gebruikt, kan het helpen om je fysieke activiteiten te optimaliseren.