Onderzoek: Nederlanders komen aan voldoende slaap, maar kwaliteit laat te wensen over
Tegenstrijdigheden ten top.
© Getty Images - Marccophoto

Het overgrote deel van de Nederlanders komt aan voldoende nachtelijke uurtjes – zeven à negen uur per nacht – maar de slaapkwaliteit is lang niet altijd goed. Dat blijkt uit één van de grootste onderzoeken ooit gedaan naar slaapgedrag. Daarmee lijkt ons slaapgedrag op dat van de Britten.
Voor het onderzoek zijn in totaal 1,1 miljoen mensen onderzocht. Van ruim tweehonderdduizend Nederlanders, bijna vijfhonderdduizend Britten en ruim vierhonderdduizend Amerikanen werd het slaapgedrag in kaart gebracht.
Nederlanders slapen genoeg, maar niet goed genoeg
Wat blijkt nou? Meer dan 90 procent van de Nederlanders haalt de aanbevolen slaapduur van zeven à negen uur per nacht. En toch slaapt ongeveer 10 tot 20 procent van de Nederlanders slecht. Dat komt, omdat men vaak problemen heeft met in slaap vallen of dat men niet lekker kan doorslapen. Bijkomend probleem is dat veel mensen ook niet uitgerust wakker worden. Nederlanders vertonen daarmee vergelijkbaar slaapgedrag met de Britten. Amerikanen daarentegen kampen drie keer meer met slaapklachten.
‘Lang genoeg slapen is zeker niet hetzelfde als een goede nachtrust’, vertelt hoofdonderzoeker Hennig Tiemeier van het Erasmus MC. ‘Een echte goede slaap houdt je hersenen gezond en zorgt voor herstel van het lichaam.’
Meer focus op slaapkwaliteit
Toch wordt er vaak op gehamerd dat het belangrijk is om aan een bepaald aantal uur slaap te komen, in plaats van dat de focus ligt op een goede slaapkwaliteit. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat de behandeling van slaapproblemen zich meer gaat richten op de slaapkwaliteit in plaats van de duur.
'In veel gevallen kun je slaapproblemen zelfs zelf verbeteren', vertelt slaaponderzoeker Annemarie Luik van het Erasmus MC. 'Zorg bijvoorbeeld voor een rustige en donkere slaapkamer, doe ten minste een uur voor het slapengaan alleen ontspannende activiteiten en geen intensieve sporten. Het helpt ook om iedere dag op dezelfde tijd op te staan en geen koffie of alcohol te drinken in de uren voordat je naar bed gaat.'
Via: Erasmus MC