Wordt minder alcohol drinken het 'nieuwe normaal'?
"Ik doe ff dranquilo man."
© Getty Images - Simon McGill

"Bob jij of Bob ik?" behoort inmiddels tot Neerlandsch vocabulaire. Iedereen weet wat ermee bedoelt wordt. Handig, want dat maakt 't makkelijker om 'het gesprek' aan te gaan: wie drinkt er vanavond even niet om veilig en verantwoord thuis te komen?
Deze geslaagde campagne stamt uit de jaren '90, inmiddels alweer even geleden. En daarom vond staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het weer eens tijd voor een nieuwe campagne. "Dranquilo" is ditmaal het toverwoord. 'Je kunt dan zeggen: ik ben dranquilo of vanavond doe ik lekker dranquilo,' aldus Blokhuis.
Doe even "Dranquilo"
In plaats van niet drinken om veilig thuis te komen, moet dranquilo moet ervoor zorgen dat 't makkelijker wordt een rondje over te slaan of helemaal niet te drinken. Je doet gewoon even rustig aan zonder dat je je daarvoor hoeft te verantwoorden. Dranquilo verwijst dan ook niet voor niets naar het Spaanse woord tranquilo, dat 'rustig aan' betekent (mocht je 'm nog niet door hebben).
Dranquilo is in het leven geroepen omdat de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik structureel worden onderschat, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Veel mensen weten niet weten dat alcohol het risico op kanker, dementie of een miskraam vergroot, bleek uit de bevindingen. Ook de kosten (tussen de 2 en 4 miljard per jaar) van alcohol voor de samenleving schatten de meesten veel te laag in.
Kortom- een rondje of avondje overslaan is helemaal niet erg. Dranquilo is het toverwoord.