5 goede redenen om tofu aan je maaltijd toe te voegen
Goedkoop en boordevol eiwitten -wat wil je nog meer?
© Getty Images - Kristin Lee

Tofu klinkt velen nogal onsmakelijk in de oren. Ten onrechte, want tofu is goedkoop en makkelijk toe te voegen aan elke maaltijd. Qua smaak is het wat je er zelf van maakt -zoals met alles in 't leven. En daarnaast heeft biologische tofu vele gezondheidsvoordelen. We sommen ze even voor je op.
Vijf voordelen van tofu
- Hoog in proteïnen
Tofu bevat alle 9 essentiële aminozuren en is daarmee een complete eiwitbron. - Laag in verzadigde vetten
Tofu bevat weinig verzadigde vetten, die slecht zijn voor je cholesterol. - Flinke bron van ijzer
Tofu vormt een mooie bron van ijzer, dat belangrijk is voor je rode bloedlichaampjes die zuurstof transporteren. - Bevat veel calcium
Tofu zit vol met calcium, cruciaal rol voor sterke tanden en botten. - Bron van magnesium
Moeten we deze nog toelichten? Elke sporter wil magnesium.
Mythes over tofu ontkracht
En mocht je nou denken dat 't regenwoud wordt gekapt voor jouw blokje tofu, dan heb je het mis. Maar liefst 90 procent van de sojateelt is bestemd voor veevoer en zit verborgen in eieren, vlees en zuivel -en slechts 6 procent voor 'vleesvervangers'.
En het verhaal dat mannen bang moeten zijn voor vrouwelijke kenmerken door 't oestrogeen in tofu, staat bekend als de 'tofu estrogen myth'. Zo zijn er al een aantal onderzoeken gedaan naar dit verband, waarbij geen effecten van soja-eiwit of isoflavonen op reproductieve hormonen bij mannen werden gevonden.
Je kunt dus met een gerust hart je blokjes tofu wegwerken.