Zes tips van een arts om de pandemie geestelijk gezond door te komen

"De effecten op onze geestelijke gezondheid kunnen veel langer aanhouden dan de ziekte zelf."

© Getty Images - Maskot

gettyimages-991178304

De pandemie leidt niet alleen tot lichamelijke klachten, maar ook tot mentale problemen. De stress, eenzaamheid en zorgen over financiën, relaties en je eigen of andermans gezondheid gaan je niet in de koude kleren zitten. En dan duurt die pandemie ook nog eens eeuwig. Tijd dus, om ook aandacht te schenken aan de psychische kant van de pandemie.

Om de pandemie geestelijk gezond door te komen geeft specialist in longgeneeskunde en IC-arts Mike Hansen zes tips die je kunnen helpen. Hansen wijst erop dat het 'nieuwe normaal' waarin we leven - thuiswerken, afstand nemen en onszelf isoleren - een enorm domino-effect heeft op ons slaappatroon, dieetgedrag en fysieke activiteit. En laten die nou allemaal cruciaal zijn voor onze mentale gezondheid.

Zes tips voor mentale gezondheid

Lichaamsbeweging

'Er is nieuw, nog sterker bewijs voor de voordelen van lichaamsbeweging op de geestelijke gezondheid,' zegt Hansen, en legt uit dat trainen in verband wordt gebracht met een afname van depressieve symptomen. 'Je hoeft jezelf niet uit te putten,' voegt hij eraan toe. 'Oefeningen met lage tot matige intensiteit verbeteren je stemming en kracht, terwijl training met hoge intensiteit de spanning en vermoeidheid kan verhogen.'

Eetpatroon

'Een dieet dat bestaat uit voldoende fruit, groenten, noten en gezonde vetten komt beter van pas dan een dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen, als het gaat om het verminderen van het risico op het ontwikkelen van veelvoorkomende psychische stoornissen,' zegt Hansen. Gezond en gevarieerd eten dus, mannen. En pas op met de pilsjes.

Slaap

Het is misschien niet verrassend dat het aantal mensen dat worstelt met slapeloosheid en andere slaapstoornissen in 2020 is toegenomen. Hansen raadt aan om de schermtijd in de aanloop naar bed te verminderen en mindfulness-technieken te oefenen zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga om omstandigheden te creëren die bevorderlijk zijn voor een betere slaaphygiëne.

Frisse lucht

Buiten zijn in de natuur en blootstelling aan natuurlijk zonlicht kan een enorm herstellend effect op ons hebben, waaronder het verlagen van stressniveaus en het verminderen van symptomen van angst en depressie. 'Naar buiten gaan betekent ook dat je tijd doorbrengt zonder sociale media, zonder je telefoon, en het belang hiervan kan niet worden onderschat,' zegt Hansen.

Menselijke verbinding

Door onze interacties met vrienden en familie te beperken tot tekstuele appgesprekken, kunnen we ons nog meer geïsoleerd voelen. 'Ik zou adviseren, waar mogelijk, om een visueel middel te gebruiken om met je kring te communiceren,' zegt Hansen. 'Probeer op zijn minst één telefoongesprek per dag te voeren.'

Positieve mentaliteit

Makkelijker gezegd dan gedaan, toch? 'Er is licht aan het einde van deze tunnel,' zegt Hansen, verwijzend naar de geplande uitrol van vaccins en komende warmere maanden, die volgens hem allemaal redenen zijn om optimistisch te zijn. Probeer te focussen op de positieve dingen die nog wél kunnen -en dan hopen dat 't allemaal snel voorbij is.

Voor nu: stay safe, en denk aan je gezondheid -zowel fysiek als mentaal.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?