Rijpe versus groene bananen: wie wint de strijd?

De tijd is rijp om te gaan met die banaan.

© Getty Images - Massimo Ravera

gettyimages-1287103945

De een houdt van een groene, harde en de ander juist van een bruine, zachte. Dan hebben we het natuurlijk over bananen. Deze doorgaans gele rakkers zijn niet alleen heel lekker, ze zijn ook heel gezond. Maar wanneer is een banaan nou het gezondst? Voedingsdeskundige Rhiannon Lambert geeft daar in DailyMail voor eens en voor altijd uitsluitsel over.

De voordelen van een rijpe banaan

Volgens Lambert zijn bananen ongeacht de rijpheid een uitstekende bron van kalium en andere essentiële voedingsstoffen als vitamine B6, vezels en mangaan . Maar als je diabetes hebt of moeite hebt met het verteren van dit fruitsoort, dan kan het nuttig zijn om een banaan te eten met een bepaald rijpheid.

‘Onderzoek wijst uit dat zo’n 80 tot 90 procent van de koolhydraten in de groene, wat minder rijpe bananen, uit zetmeel bestaat. Wanneer de banaan rijper wordt, verandert dit zetmeel in suikers’, vertelt Lambert. ‘Daarom wordt mensen met diabetes ook geadviseerd om bananen te eten die niet superrijp zijn. Op die manier wordt de bloedsuikerspiegel niet te veel verhoogt.’

Verse versus rijpe banaan

Wel benadrukt de Engelse voedingsdeskundige dat voor de gemiddelde bananenbikker een rijpe banaan makkelijker te verteren is. Dat hebben verschillende onderzoeken aangetoond. Dat komt, omdat bij een rijpe banaan een groot deel van het resistente zetmeel is omgezet in suiker. Dat maakt ook dat een rijpe banaan zoeter van smaak is.

Daarom kan je een gele banaan ook uitstekend gebruiken als pre-workout. ‘De banaan wordt snel door het lichaam verwerkt en kan zorgen voor een lichte explosie van energie’, vertelt Lambert.

Toch wil Lambert vooral benadrukken dat je moet genieten van de banaan zoals jij ‘m het liefst eet. Rijp of onrijp, dat is dan om het even. ‘Bij zowel het eten van onrijpe bananen of gerijpte bananen pluk je de vruchten van deze voedzame vrucht. Alleen voor mensen met diabetes type 2 maakt het een wezenlijk verschil.'

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?