15 IJzersterke redenen waarom havermout geweldig is

En je dus meer havermout moet eten.

Havermout is goud. De goudkoorts was toch toen men massaal naar de Amerikaanse Westkust trok om goud te zoeken? Fout! Ze waren gewoon op zoek naar havermout. En dat begrijpen wij ten volste. Want als er één ding niet mag missen in een gezond dieet, dan is het onze allerliefste havemout. Krachtvoer pur sang.

15 IJzersterke redenen waarom havermout geweldig is

Eiwitrijk

We weten wat de bouwstenen van je spieren zijn: eiwitten. En laat je van havermout gemakkelijk een huis kunnen bouwen. Spierballen, dus. In 100 gram havermout zitten namelijk zo'n 13 gram eiwitten, niet gek is voor wat granen.

Volkoren

Volkoren betekent dat een product uit volle koren bestaat: de gehele graankorrel wordt gebruikt. Dit in tegenstelling tot snelle koolhydraten zoals witte pasta of wit brood. In het algemeen verlagen volkoren producten het risico op hart-en vaatziekten. En laat havermout nou net volkoren zijn.

Vezelrijk

Start de dag met een bak havermout en je zit voorlopig wel even vol. Havermout is vezelrijk en heeft daardoor een verzadigend effect. Je zult daarom minder snel terugvallen op snackgedrag en makkelijker volhouden tot de volgende volwaardige maaltijd.

Goedkoop

Havermout bewijst dat kwaliteit lang niet altijd prijzig hoeft te zijn. Dat gezond eten duur is en daardoor onhaalbaar is dan ook geen excuus. Havermout all day, en je portemonnee stroomt weer vol.

Smaakvol

Havermout op zichzelf is niet bijzonder smakelijk, maar dat zijn losse spaghettislierten ook niet. Het mooie van havermout is dat het supermakkelijk op smaak te maken is door wat simpele toevoegingen. Denk pindakaas, eiwitpoeder, fruit.

Makkelijk

Beetje heet water, kommetje met havermout, schepje pindakaas, scoopje eiwitpoeder, en eventueel wat besjes erover. Je hebt in nog geen drie minuten een 5 sterren maaltijd in elkaar geflanst.

Cholesterol

Uitvoerig onderzoek toont aan dat volkoren in verband worden gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, ademhalingsziekten, kanker en infectieziekten. In het algemeen verlagen volkoren producten het risico op hart-en vaatziekten, onder andere doordat het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt door volkoren producten -zoals onze lieve havermout.

Glutenvrij

Glutenvrije producten hebben nogal een hip karakter. Havermout niet, en is ook gewoon glutenvrij. Ideaal, al kan havermout wel gluten bevatten doordat 't vaak in aanraking komt met tarwe. Beetje oppassen dus als je glutenintolerant bent.

Antioxidanten

En de lijst houdt maar niet op. Havermout bevat ook antioxidanten, zoals avenanthramide. Uit onderzoek blijkt dat het antioxidant avenanthramide in haver verantwoordelijk is voor de anti-inflammatie werking welke jeuk of irritatie aan de huid kan doen verminderen - de reden waarom ook de oude Grieken al fan waren van havermout.

Vitaminen

Havermout is vooral rijk aan B-vitaminen, maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Ook vitamine E en K zijn van de partij in een lekkere portie havermout.

Mineralen

Calcium, kalium, natrium, jodium, mangaan, fosfor, koper, ijzer, selenium, magnesium en zink, om maar een aantal cruciale mineralen te noemen die havermout bevat.

Lage glycemische index

De glycemische index is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. In normale mensentaal betekent dat een langzame energieafgifte en geen enorme schommelingen qua bloedsuikers. Dus ook geen energiedip.

Koolhydraten

Het aandeel koolhydraten in havermout is aardig hoog met ongeveer 60 gram op de 100 gram, waarvan 0,7 gram suiker. Echter, havermout bevat langzame koolhydraten zoals we al zeiden. Als je deze tot je neemt, zal je bloedsuiker behoorlijk stabiel blijven ondanks het hoge koolhydraatgehalte.

Plantaardig

Voor alle vegans onder ons. Zo moeilijk is spieren kweken op basis van plantaardig niet, maar havermout maakt het zo wel héél makkelijk.

Instawaardig

Als je 't goed doet.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?