Waarom je de pit van deze fruitsoort nooit moet weggooien
Het testosteronverhogende effect van dadelpittenthee.
© Getty Images - CapturedByAmelia

Dadels kun je vers of droog eten en ze zijn ook nog eens gezond. Er kleeft alleen wel een klein gevaar aan deze vrucht: als je even niet oplet, vernaggel je je gebit op die bikkelharde pit. Dus ontpitten die handel en in de prullenbak ermee, zou je zeggen.
Of toch beter van niet? Volgens Egyptische onderzoekers kun je van deze pitten thee maken. Een pittig theetje welteverstaan, want deze thee kan volgens de onderzoekers je testosteronproductie verhogen. Hoe dan?
Testosteron verhogen met dadelpittenthee
De Egyptenaren voerden een test uit in met labaratoriumratten. Ze gaven de controlegroep twee maanden standaardvoer. De experimentele groep kreeg naast hun standaarddieet een dagelijkse dosis dadelzaad op waterbasis. Ook wel te omschrijven als een kopje dadelthee, wat werd gemaakt met fijngestampt dadelpitten. Wanneer de ratten volwassen mensen waren geweest, zouden ze 20 tot 25 milliliter thee van dadelpitten voorgeschoteld krijgen. Dat is iets meer dan een half shotglaasje.
Wat bleek nou uit het onderzoek? De testosteronniveaus onder de dadeldieren nam met zo’n veertig procent toe. En ook de hemoglobine – die het zuurstof in ons lichaam vervoert – nam met zo’n twintig procent toe. Daarnaast steeg ook nog eens de concentratie van antioxiderende enzymen in de testikels. Dit is volgens de onderzoekers waarschijnlijk het mechanisme achter de stijging van de testosteronniveaus. Een en al voordelen dus, die dadels.
Dadelpittentheetje iemand?