Zo veranderde wandelen in volkssport nummer één
Waardoor raakten we verslaafd aan de benenwagen?
© Getty Images - Oliver Rossi

We raken er maar niet over uitgepraat: wandelen, de kern van ons bewegen. Wat nadenken voor de ziel is, is wandelen voor ons lichaam. Sinds de pandemie om zich heen sloeg en de wereld wist te temmen, zijn we dan ook niet meer te stoppen als het op wandelen aankomt. Natuurparken raken overspoeld, op strava delen we onze wandeltochtjes en nog nooit leerden we onze eigen buurt zo goed kennen.
Wat is het toch, dat ons zo aantrekt in het teruggrijpen op de benenwagen? Als de pandemie niet had toegeslagen, waren we zeer waarschijnlijk nooit massaal gaan wandelen. Betekent dat ook dat we bij het 'verdwijnen' van de pandemie onze nieuwe volkssport nummer één zullen vergeten en wederom degraderen tot hobby voor ouderen?
Waarom we verslaafd raakten aan wandelen
Wandelen is gezond, daar is iedereen het over eens. Wandelen vermindert de kans op hart- en vaatziekten, wandelen verbetert de conditie van hart en bloedvaten, wandelen verlaagt het cholesterolgehalte, wandelen heeft een bloeddrukverlagend effect, wandelen helpt het lichaamsgewicht op peil te houden, wandelen vermindert de kans op osteoporose, wandelen verbetert het algemene uithoudingsvermogen, wandelen versterkt de spieren en wandelen zorgt voor mentale ontspanning -om maar wat zaken te noemen.
Niet dat we zijn gaan wandelen met dit in ons achterhoofd. Het is gewoon lekker. Je leert de buurt kennen, komt tot rust en voelt je erna stukken beter. Al helemaal als je de hele dag binnen zit is dat ene wandelingetje een moment om naar uit te kijken en cruciaal om even een frisse neus te halen. Je mist de tocht naar werk en wandelen springt in dat gat. Genoeg redenen dus waarom we massaal verslaafd aan wandelen raakten.
Drie tips om wandelen uitdagender te maken
En aangezien we deze trend willen doorzetten, en nooit meer willen kwijtraken, is het belangrijk om wandelen wat uitdagender te maken. Zo kunnen we ons voorstellen dat je de eigen buurt wel hebt uitgespeeld en opzoek bent naar nieuwe uitdagingen. Bij deze drie tips om jouw wandelingen te voorzien van wat extra's.
Verhoog het tempo
Simpel en effectief. Probeer je pas net iets te versnellen en je maakt meer kilometers in minder tijd. Blijf wel op je houding letten: hoofd omhoog, schouders ontspannen, buik in en navel opgetrokken
Verleng de afstand
Net als met gymmen of hardlopen wordt wandelen een stuk uitdagender als je niveau gelijkmatig opschroeft. Kies voor elke keer één kilometer meer en kijk hoe dat gaat. Zwaar? Dan wacht je even met opschroeven. Makkelijk? Dan kun je er nog wat kilometers tegenaan gooien.
Kies een looppad
Of combineer beiden en implementeer ze in een uitdaging: een looppad, zoals échte wandelaars dat doen. Elke weekend pak je de trein naar de plek waar je was gebleven om weer flink wat kilometers van je doel af te snoepen. Denk aan het vogelpad, pieterpad of voor de bizarre bikkels de Sint Jakobsroute, naar Santiago de Compostella. Wandelse, mannen!