Lifehack: dit type fruit beschermt je huid tegen UV-straling

Eet druiven op een zonnige dag voor een perzikhuidje.

© Getty Images - Maksym Panchuk / EyeEm

gettyimages-1209243415

Druiven zijn niet alleen heel lekker, ze zijn ook nog eens heel gezond. Bij het eten van deze snack van moeder natuur hoef je je niet in te houden, maar kun je gerust alle trossen los gooien. En een nieuw onderzoek geeft daar nog een extra reden voor. Volgens onderzoekers van de University of Alabama kan het loshangende fruit beschermen tegen UV-straling.

De beschermende werking van druiven

Hoe ze dat ontdekten? Voor twee weken lang moesten proefpersonen dagelijks een dosis druivenpoeder naar binnen werken. Dat poeder stond gelijk aan ongeveer een kwart kilo druiven. De onderzoekers bestudeerden de huid van de deelnemers en ontdekten dat druiven een beschermende werking hebben op de huid.

Zo vonden de knappe koppen dat het eten van zo’n kwart kilo aan druiven per dag je een kop als een kreeft kan besparen. Zo verhoogden deze ovaalvormige rakkers de bescherming tegen verbranding door de zon met zo’n 75 procent (!).

Druiven ≠ zonnebrandcrème

Ook keken de onderzoekers naar de huid op een dieper niveau. Daar constateerde men dat het eten van druiven de DNA-schade die UV-blootstelling kan veroorzaken, vermindert. Ook vonden ze dat het aantal ontstekingen en het aantal dode huidcellen lager lag. Allen spelen een rol bij functioneren van je velletje. Met druiven zit je dus letterlijk en figuurlijk lekkerder in je vel.

Dat wil echter niet zeggen dat je bij het bakken in de zon geen zonnebrandcrème meer moet gebruiken. 'Druiven kan je zien als een soort eetbare zonnebrandcrème’, vertelt Dr. Elmets, een van de onderzoekers. ‘Ze kunnen extra bescherming bieden naast andere zonnebrandproducten, niet ter vervanging.’

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?