Boys don't cry: waarom mannen niet kunnen huilen

Te trots, te stoer of gewoon incapabel?

© Getty Images - Guga Mliadze / EyeEm

gettyimages-1279604223

Huilen is voor vrouwen. Althans, uit onderzoek blijkt dat vrouwen jaarlijks vaker tranen tonen dan mannen. Wellicht zijn mannen te bang om te huilen of simpelweg niet gemaakt voor huilen. Toch is er in 2021 plaats voor de snikkende doch stoere vent.

Redenen dat mannen minder huilen

Het hormonale verhaal

Dat vrouwen vaker huilen dan mannen lijkt deels verklaard te kunnen worden door de biologie. Zo is de concentratie van het hormoon prolactine hoger bij vrouwen. Dit specifieke hormoon verlaagt de drempel voor het loslaten van tranen. Het mannelijke hormoon testosteron lijkt deze drempel juist te verhogen.

Dit betekent niet dat de gevoelens op een mindere mate worden ervaren door mannen. Het verschil zit in het uiten van deze gevoelens. De lage vrouwelijke huildrempel vergroot de kans op tranen. Waar de vrouw huilt, gebruikt de man zijn scheldwoordenarsenaal, bijvoorbeeld.

Boys don’t cry

Ook is het huilverschil sociologisch verklaarbaar. Het fenomeen huilen wordt als vrouwelijk bestempeld. Dit verhaal wordt er al jong ingeramd bij jongens, waarbij huilen wordt afgestraft. Allemaal om dezelfde reden dat jongens met blokken moeten spelen en blauw dragen: jongens moeten stoer zijn. En weet je wat al helemaal niet stoer is? Janken.

Het geloof dat jongens stoer moeten zijn komt voort uit de aanname dat mannen “sterker” zijn dan vrouwen. Mannen waren de jagers, de gladiatoren en de ridders. Ondanks dat deze rollen inmiddels ouderwets zijn, houdt dit mannenbeeld stand.

Het idee van sterker zijn dan het andere geslacht gaat verder dan het fysieke. Ook mentaal moeten de mannen sterker zijn, dus voor “vrouwelijke” emoties is geen plaats. In hun eerste levensjaren kunnen jongens nog vaker huilen dan meisjes. Langzaamaan transformeert het huilende jongetje in de ongevoelige man, want huilen is voor meisjes.

In 2021 worden de klassieke gendernormen vaker verworpen. In de eeuw van papa-dag en mannen met jurken wordt de traan van de man met steeds minder afgunst aangekeken. Er is dus niks mis met een man die huilt. Oftewel: doe niet al te stoer en jank een beetje, je ballen blijven echt wel zitten.

Waarom vrouwen wel huilen

‘Huilprofessor’ Ad Vingerhoets deed begin deze eeuw een onderzoek waarbij 5500 mensen werden gevraagd naar hun huilgedrag. Daaruit bleek dat er bij zwaar emotionele gebeurtenissen vaak weinig verschil is tussen man en vrouw wanneer het uitkomt op huilen. Vrouwen kunnen vaker huilen uit machteloosheid en frustratie. Waar de man kiest voor vloeken en agressie, kiest de vrouw voor dezelfde emoties verwerken door het loslaten van tranen. De vrouwelijke traan klinkt in ieder geval iets vrediger dan de mannelijke agressie, zou je denken.

Ook zou de vrouw vaker in een situatie met huilpotentie terechtkomen dan de man. Een vrouw kiest vaker voor het kijken van films met emotionele lading terwijl de man wat afpilst met vrienden tijdens het kijken naar een voetbalwedstrijd. Als mannen dus eens naar de dood van Bambi’s moeder zouden kijken en vrouwen een stevige “mannenavond” hebben, wordt dit verschil vanzelf overbrugd.

Moeten mannen meer huilen?

De vraag is of mannen beter af zijn door minder te huilen. Want brengen waterlanders voordelen met zich mee? Onderzoek toont aan dat tranen een neiging tot hulp activeert bij de ander, ook bij mannen. De ander keert zich dus niet van je af (ieuwl, een man die huilt), maar juist naar je toe (ach, een man die huilt). Zet het dus op een janken wanneer je hulp wilt van iemand.

Waarschijnlijk is dit een te praktische toepassing van huilen. Je huilt niet omdat je er zin in hebt en wilt het niet gebruiken als manipulatief wapen. Echter, toont het wel aan dat huilende mannen niet altijd een gevoel van afgunst bij de ander creëert. Het kan zelfs een positieve reactie oproepen: “Wat mooi, zo gevoelig!”.

Volgens Vingerhoets is uit onderzoek nog niet duidelijk of huilen oplucht. Een paar traantjes kunnen je helaas niet uit een depressie trekken. Wel wordt een kalmerend effect voorspeld na een huilbui. Daarnaast leidt huilen tot afgifte van stoffen die ervoor zorgen dat je minder emotionele en fysieke pijn ervaart. Tranen zijn dus hartstikke handig als je je kleine teen stoot.

Er zijn vele argumenten waarom je wel of niet zal moeten huilen. Als puntje bij paaltje komt, kun je concluderen dat het niet altijd een keuze is. Het enige wat we kunnen doen is onze (toekomstige) zonen leren dat huilen niet iets voor meisjes is.

Volg jij Men's Health al op Facebook en Instagram?