Waarom pre-workout zo goed werkt
Een scoop vol tinteling
© Getty Images - Professor25

Meer energie, een sterke focus en wat extra motivatie - een korte opsomming hoe pre-workout in de fitnesscommunity wordt ervaren. Veel sporters hebben er al kennis meegemaakt en daar val jij misschien ook onder. Maar kijkend naar de ingrediënten zijn de vraagtekens van je gezicht af te lezen: beta-alanine, ascorbinezuur, L-arginine, een lijst vol namen waarvan je de meeste waarschijnlijk niet kent. Toch waag je je eraan door de goede verhalen en wat blijkt, het werkt goed en je geeft net wat extra gas tijdens je training. Maar hoe komt dat eigenlijk?
De kracht van pre-workout
Het effect bestaat uit een cocktail stoffen die je lichaam een flinke optater geeft. Ze hebben allemaal een eigen samenstelling en hoeveelheid ingrediënten, waardoor het gevoel anders kan aanvoelen. Wel zien we een aantal ingrediënten altijd terugkomen en die hebben we voor je op een rijtje gezet. Als eerste bespreken we creatine, dit helpt bij de energieproductie en explosieve kracht in het lichaam, waardoor je zwaardere gewichten de lucht in kan krijgen of net die ene herhaling meer kan uitvoeren. Om deze reden is het erg populair bij krachtsporters.
De tweede is cafeïne - de hoeveelheid die hierin zit kan je vergelijken met 2 kopjes koffie, zoals cafeïne bekend staat, heeft dit een effect op je energie en focus. Cafeïne is daarom effectief voor sportprestaties en het kan er voor zorgen dat je reactietijd beter is en je de training langer kan volhouden. Naast cafeïne bevat het product stoffen als nitraat en L-arginine wat je lichaam gebruikt voor de aanmaak van stikstofoxide.
Nu zegt dit woord je waarschijnlijk niet veel, maar het zorgt er in de praktijk voor dat je bloedvaten verwijden, waardoor er meer zuurstof door het lichaam verplaatst kan worden. Vergelijk het met een stukje rennen waarbij je hevig begint te ademen, als je in die situatie een grotere longinhoud kan regelen, heb je minder snel last van die kortademigheid. Koppel dit terug aan je spieren en de spierconditie stijgt.
Tot slot komt taurine terug in het product. Taurine werkt als antioxidant die herstel stimuleert. Als je een oefening hebt uitgevoerd, bijvoorbeeld de squat, ontstaat er schade en stress op die spieren. Taurine zorgt ervoor dat dit sneller herstelt tussen de oefeningen door, waardoor je minder snel last kan hebben van verzuring of vermoeidheid wat voor jou als sporter gelijk staat aan een langere trainingssessie. Al met al veel ingrediënten die toch echt de prestaties kunnen verbeteren, maar is dit dan een wondermiddel?
Jeuk en kriebel
Nee, er zijn flink wat bijwerkingen bij dit product en we beginnen onschuldig: een bekend fenomeen van pre-workout is namelijk de jeuk die je ervan krijgt. Sommige schrikt het af of gaan er juist goed op. De stof die hier verantwoordelijk voor is, is beta-alanine. Zolang je jezelf niet open krabt, is deze tot op heden niet schadelijk gevonden.
Daarnaast kan het product zoetstoffen en suikeralcoholen bevatten, die voor een opgeblazen gevoel en gasvorming in de darmen kunnen zorgen. Ook moet je rekening houden met de effecten die cafeïne met zich meebrengen. Zoals we zeiden bevat 1 scoop pre-workout de hoeveelheid cafeïne van 2 kopjes koffie. Ben je daarnaast ook nog een koffiedrinker dan vergroot je de kans op een verhoogde bloeddruk, slaapproblemen en ongerustheid. Een aantal serieuze bijwerkingen die je in de gaten moet houden. Vooral als pre-workout standaard wordt gebruikt. Dit raden we overigens sterk af.