Buiten adem zijn na een sprintje voor de trein is géén teken van een slechte conditie
Dat wil echter niet betekenen dat je je geen zorgen hoeft te maken.
© Getty Images - Lorado

Een snelle sprint inzetten om nog maar net je trein te halen. De ene keer kan je in de treinstoel uitrusten en de andere keer zie je hem voor je neus vertrekken. Hoewel de uitkomst anders kan zijn, ben je na de sprint altijd aan happen naar adem. Wat dit over je conditie zegt, leggen we je uit.
De startblokken van je gewaagde sprint
Op weg naar de trein ben je waarschijnlijk kalm naar muziek aan het luisteren of met vrienden onderwerpen van de dag aan het bespreken. Op dat moment is je lichaam in rust; een lage hartslag en langzame ademhaling. Maar zodra je de treintijden checkt, kom je erachter dat je geen andere opties hebt dan een sprint inzetten. Ga je het doen of wacht je op de volgende? Je besluit ervoor te gaan en zet de versnelling in. Amper 10 seconden later sta je in de trein. Gehaald, yes! Maar dan begint je hartslag op te lopen en je adem te verdwijnen.
Wat je lichaam doet tijdens deze sprint
Zodra je besluit een sprint te trekken reageert je lichaam hierop, door alle spieren die je ervoor kunt gebruiken in te zetten. Aangezien de spieren niet voor niets werken, zijn er twee dingen die je lichaam automatisch doet: bloed door je lichaam pompen en sneller ademhalen voor zuurstof. Laten we beginnen met zuurstof: de longen zorgen ervoor dat we nieuw zuurstof in ons lichaam kunnen krijgen. Dit hebben de spieren nodig om te presteren. Deze zuurstof moet op een of andere manier bij de spieren terecht komen en daarom werken onze longen en het bloedsysteem goed samen.
In de longen wordt zuurstof overgedragen aan de bloedsomloop. En omdat we snel zuurstof nodig hebben, begint ons hart sneller te kloppen. Want hoe harder en sneller het klopt, hoe meer er aan zuurstof geleverd kan worden aan de spieren. Nu is het geval dat we bij een sprint het lichaam geen kans geven om op te warmen, dus je gaat automatisch snel naar adem happen. Je lichaam bereidt zich namelijk voor op een lange inspanning.
Wat zegt dit over je conditie?
Nu je weet wat je lichaam doet, kunnen we concluderen dat een sprint niet veel zegt over je conditie. Juist de explosiviteit van een sprint zorgt ervoor dat je lichaam heftig reageert. Wel zegt de mate waarin je hart tekeer gaat en de ademhaling iets over je explosieve vermogen. Je kan zeker beter worden in sprinten door dit te trainen. Als je namelijk vaker sprint herkent je lichaam deze inspanning en past zich hierin aan. Deze aanpassingen bestaat uit een beter vermogen om spieren aan te sturen en in te zetten.
Dat het sprintje niets over je conditie zegt, betekent natuurlijk niet dat je conditie goed zit, alleen dat dit geen goede meetmethode is. Als je je conditie wilt meten, is een betere maatstaf het afleggen van een Coopertest, bijvoorbeeld. In deze test leg je in 12 minuten een zo groot mogelijke afstand af. Via deze tabel en de afgelegde afstand kun je de conditie beoordelen. Als man zijnde ben je al goed onderweg als je 2000 meter kunt afleggen in deze test.
Lukt de 2000 meter niet? Niet getreurd - het geluk wil dat conditie één van de snellere dingen is die we ontwikkelen. Hoe slechter je conditie is hoe sneller 'ie beter wordt. Het voordeel zit in de snelle ontwikkeling van de longen bij ongetrainde mensen. Besluit je te starten met een paar conditietrainingen per week zul je zien dat je binnen één maand al betere resultaten ziet.
No worries!
Terugkomend naar de eindsprint richting de trein, is het heel normaal dat je nog even bij moet komen. De hevige adem en hartbonzen kunnen afschrikken, maar het is juist goed dat deze actiemodus er is, hoe had je anders de trein gehaald? Zodra je een minuutje stil zit daalt je hartslag en ademhaling ook flink - alles is weer normaal en je kan in rust de reis vervolgen. Het is de volgende keer toch handig om de NS app even van te voren te checken. Om sneller tot rust te komen hebben we nog de volgende tips voor je klaar staan.
4 tips om je ademhaling onder controle te krijgen
- Adem in door je neus en uit door je mond
- Adem rustig
- Adem vanuit je buik en niet vanuit je borst
- Houd je adem niet in tijdens inspanning
Met deze tips heb je minder snel last van die piepende ademhaling en kan je gerust verder met de rest van je dag.