Dit artikel bespaart je moeite én geld.

'The Poor Man's Diet': goedkoop en makkelijk afvallen

Update: 14 april om 14:59

Dure coaches en louche wondermiddelen? Nee, afvallen hoeft niet duur te zijn. Dit is jouw gids naar een budgetvriendelijk dieet.

Goedkoop en eenvoudig afvallen: zo vorm je een budgetvriendelijk dieet

Vroeger stond een ‘volslank’ lichaam voor welvaart. Tegenwoordig, met alle dure detoxes, diëten en supplementen, staat een sixpack ongeveer gelijk aan zes cijfers op je bank. Maar, een gezonde leefstijl hoeft helemaal niet duur te zijn. Met deze tips ben jij binnenkort in je best vorm, terwijl je ook financieel nog gewoon ‘rond’ komt.

Waarom afvallen niet duur hoeft te zijn

Veel mensen denken dat je voor een gezonde leefstijl ook de portemonnee moet trekken. Fastfood is nu eenmaal goedkoper. Maar nee, fastfood is gewoon makkelijk te vinden. Voor een gezond budget dieet moet je niet tussen de bank naar geld zoeken. Het is zaak om te weten waar je jouw eten moet zoeken.

De basisprincipes van goedkoop en effectief afvallen

Ten eerste, de denkwijze. Je denkt misschien direct: ‘wat is goedkoop en caloriearm eten?’ Nou, water en rijstwafels. Smakelijk! Daarentegen kun je je beter richten op caloriedichtheid. Je wil het liefst veel volume eten, zonder dat daar veel calorieën bijkomen. Kortom: waar voor je geld. Hoe kun je voedzaam én goedkoop eten?

Ten tweede: hou het simpel. Hoe minder ingrediënten jij nodig hebt voor je maaltijden, des te minder geld ben je kwijt. Dit betekent in ieder geval, zoals ieder dieet, dat je je richt op natuurlijke producten zoals mager vlees, groenten, fruit en peulvruchten.

Ten derde: massa is kassa. Als je iets in grotere getale koopt, dan drukt dat vaak de prijs. Probeer jouw favoriete producten daarom groot in te kopen. Dat brengt nog een voordeel mee. Als je veel (gezond) eten in huis hebt, grijp je minder snel naar ongezonde snacks.  

Goedkope voedingsmiddelen die helpen bij gewichtsverlies

Goedkoop gezond eten gaat gepaard met favorieten. Wanneer je dieet enorm gevarieerd is, is de prijslijst dat ook. We zeggen niet dat je altijd hetzelfde moet eten, maar jouw boodschappenlijst moet bepaalde steunpilaren kennen. Zo weet jouw rekening altijd waar ‘ie aan toe is.

Goedkope eiwitbronnen

1.     Eieren: lang houdbaar en een bom van voedingsstoffen.

2.     Kippendij: goedkoper dan filet en makkelijk in te kopen per kilo’s.

3.     Kwark: grote bakken zijn goedkoper, pure eiwitten.

4.     Linzen of bonen: met name in blik of pot goed betaalbaar.

5.     Tonijn: verschilt per merk, maar een eiwitrijke vis die relatief goedkoop is.

Goedkope koolhydraatbronnen:

1.     Havermout: enorm voedzaam en makkelijk groot in te kopen.

2.     Rijst(wafels): niet duur en je kunt er lang mee vooruit.

3.     Volkoren producten: rijk aan vezels voor de verzadiging.

4.     Aardappelen: het meest verzadigende eten dat er is, en goedkoop.

5.     Diepvriesgroenten en -fruit: goedkoper dan vers, langer houdbaar en evengoed gezond.

Goedkope vetbronnen:

1.     Volle zuivel: iets prijziger dan magere, maar wel met gezonde vetten.

2.     Olijfolie: doe je lang mee, en enorm veelzijdig als bakolie of dressing.

3.     Roomboter: ook voor bakken én smeren. Let wel op hoeveelheid.

4.     Eieren: nog beter als vetbron dan eiwitbron, maar een goede combi.

Slimme maaltijdplanning en boodschappen doen met een klein budget

Boodschappen doen is een ware dieet-hack. Zorg dat je (koel)kasten vol liggen met deze producten en je hebt geen ongezonde snacks meer nodig. Op eenzelfde manier helpt het om een voedingsplan samen te stellen voor de week. Als je weet wat je op welk moment gaat eten, blijf je gevoed en voorkom je onbewuste snackbuien.

Hoe stel je een goedkoop maar voedzaam weekmenu samen?

Om zo’n plan samen te stellen, moet je een paar dingen weten. Zoals je caloriebehoefte, de verdeling van je macronutriënten – eiwitten, koolhydraten, vetten – en wanneer je wat eet. Zo kun je je maaltijden indelen voor je ontbijt, lunch, diner en eventuele tussendoortjes.

Probeer voor de drie hoofdmaaltijden als eerst een eiwitbron te kiezen, dit vul je aan met koolhydraten en als laatste met optionele vetten. Bijvoorbeeld kwark met fruit als ontbijt. Twee eieren tussendoor. Crackers met zelfgemaakte tonijnsalade als lunch. Rijstwafels met kipfilet als tweede tussendoortje. En aardappelen, groenten en vlees/vis als avondeten.

Maak op deze manier verschillende samenstellingen voor verschillende dagen. Zo heb je voor de hele week een menu dat gebaseerd is op jouw behoeften, en budget.

De 80/20-regel voor afvallen en budget

Of je nu rijk bent of niet, geen enkel dieet moet per se saai zijn met enkel gezonde producten. Ook in een budgetvriendelijke versie gaat de 80/20-regel op, en niet alleen gericht op voeding.

Als je je caloriebehoefte vaststelt en 80% opvult met gezonde voeding, dan mag je gerust af en toe iets eten wat je lekker vindt. Zo houd je je dieet langer vol, zonder slachtoffer te worden van het gevreesde jojo-effect.

En hetzelfde werkt het met geld. Zolang jouw keuzes binnen je budget passen, kun je jouw voedingsplan best eens aanvullen met iets prijzigere opties, zoals een lekker stukje zalm of een biefstukje.

Gezondheid en financiën kennen veel gelijkenissen. Zowel financieel als qua calorieën heb je een plafond, een budget. Stel jouw voedingsplan samen door verstandige keuzes te maken, die passen binnen de gestelde grens. Op sommige plekken kun je misschien wat extra besparen, om jezelf uiteindelijk een beetje te verwennen in het weekend. Op die manier heb jij op alle vlakken een duurzaam dieet.

Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok.