Het gevaar van onrealistische sportieve verwachtingen

Gelukkig heb je het zelf in de hand.

© Getty Images - David McNew

gettyimages-1214941424

Experts zijn het erover eens: dé tip voor zelfontwikkeling is je omringen met personen die je inspireren. Dat kan door mensen op Instagram te volgen, hun podcasts te luisteren, of hun boeken te lezen. Je kunt zelfs een inspirerende poster voor jezelf maken. Hierdoor visualiseer je je doel ontwikkel je een mooi perspectief voor groei, stellen ingewijden in koor.

Kijken en vergelijken

Ik ben het er volledig mee eens, en toch schuilt er ook gevaar in. Je kunt immers doorslaan qua inspiratie, met als gevolg dat je door onrealistische verwachtingen eerder ontevreden dan geïnspireerd eindigt. Het gevolg is dat je voor je gevoel nooit droog, gespierd, groot of sterk genoeg bent, omdat je jezelf blijft vergelijken met mensen die "betere" resultaten hebben dan jij. Zonde, aangezien jouw persoonlijke resultaten minstens net zo knap zijn.

Een prachtig voorbeeld hiervan is een anekdote van komiek Jerry Seinfeld. Hij vertelt in een show dat hij geregeld naar sterrenrestaurants gaat waar alles tot in de puntjes klopt. Na een fantastisch vijfgangendiner van twee uur wordt zelfs de bon met een ontroerend verhaal op een gouden schaaltje gebracht. Hoe perfect alles ook is, vaak eindigt hij toch met een beoordeling in de lijn van ‘het was prima’. Wat hem vervolgens zo dwarszit, is dat hij ook geregeld naar honkbalwedstrijden gaat.

Hier bestelt hij keer op keer een hotdog, waarvan de worst koud is en het broodje klef. Het product wordt naar je toe gesmeten door een ex-gevangene en je mag blij zijn als je er een servetje bij krijgt. Hoe kan het dan in godsnaam dat zo’n broodje elke keer weer ‘heerlijk’ smaakt en nooit gaat vervelen?

Volgens mij heeft dat te maken met perspectief en verwachtingen. Want, laten we eerlijk zijn: dat broodje smaakt waarschijnlijk voor geen meter. Maar omdat je de juiste verwachtingen hebt, stelt het nooit teleur. Daarom vind je het karige broodje niet ‘prima’, maar ‘heerlijk’. Wat ik hiermee wil zeggen, is het volgende. Probeer, als je jezelf met anderen vergelijkt, wel het juiste perspectief te zien en redelijke verwachtingen te scheppen. Kies voor jezelf een doel, maar staat je niet voortdurend blind op het hoogste doel. Dit voorkomt hopelijk dat je als fitnesser blijft balen dat je er niet uitziet als Schwarzenegger, of als basketballer ontmoedigd raakt dat je niet zo'n baller als Michael Jordan.

Jouw eigen smaak

Je kunt immers heel ongelukkig met een hotdog zijn omdat het geen vijfsterrenmaaltijd is, maar je kunt er ook enorm van genieten. De kracht om dat te kunnen haal je niet uit een podcast of een Instagram-profiel, maar uit je eigen verwachtingen. Laat je dus vooral inspireren qua doelen, maar bepaal - metaforisch gesproken - zelf hoe je hotdog smaakt.