Trillende handen na een (boks)training? Dit zijn de oorzaken

En dit kun je ertegen doen!

© Stef Nagel / Men's Health

MHM00016212_preview.jpg

Je doet na een pittige training je bokshandschoenen uit en pakt je bidon, maar je handen shaken zó hard dat het water overal terechtkomt, behalve in je mond. Hoe komt dat nou? Hind Mechri, trainer van Ettaki Gym Amsterdam, legt het uit.

‘Trillende handen ontstaan doordat je spieren hardmoeten werken. Je vraagt dan meer van je spieren dan dat ze aankunnen. De spiervezels worden ongecontroleerd opgerekt en samengetrokken, waardoor er scheurtjes ontstaan. Dat klinkt erger dan het is, want deze scheurtjes zorgen juist voor spiergroei.’

Meerdere oorzaken

Ron Emmerink, oprichter van vechtsportinfo.nl, bevestigt dit en vult aan dat trillende handen ook veroorzaakt kunnen worden door adrenaline, windsels die te strak zitten of een te lage suikerspiegel voor een intensieve training.

Hoe voorkom je deze trillende handen?

Emmerink raadt aan om tijdens de training goed te drinken om je vochtbalans op peil te houden. Ook kan het helpen om voldoende elektrolyten binnen te krijgen. Dit kan via sportdrank of bepaalde supplementen. Mocht het toch gebeuren dat je handen niet stil te krijgen zijn, probeer je spieren dan op te rekken. Mechri: ‘Als je spiervezels op rek komen te staan, kunnen ze niet meer samentrekken.’

Boks je fit

Mocht je het imago van boksen nog te intimiderend vinden, dan ben je zeker niet de enige. In de jaren negentig kon je de tv niet aanzetten zonder Billy Banks te zien. De fitnessgoeroe is de bedenker van Tae Bo, een aerobics-training die boksen combineert met taekwondo. Het was een zachtaardige, maar intensieve manier van trainen. Banks verkocht miljoenen video’s, waarmee huisvrouwen en wanhopige mannen de trainingen konden volgen. Tae Bo werd zó’n groot fenomeen dat sportscholen fitnesslessen gingen aanbieden die gebaseerd waren op kickboksen. En het mooie is, de trainingen werkten nog ook. Tae Bo is nog in de sportschool te vinden, maar een wijdverbreid fenomeen is het al tijden niet meer. Toch heeft het wel enorm bijgedragen aan de populariteit van de vechtsport.