’Gun jezelf een bezoek aan de psycholoog’

Maak het net zo normaal als naar de sportschool gaan.

© Getty Images - The Good Brigade

gettyimages-1301272474

Je sport regelmatig en eet gezond om goed voor je lichaam te zorgen. Want dat gun je jezelf. Waarom zou je dan niet regelmatig naar de psycholoog gaan om ook voor je mentale gezondheid te zorgen? Holistisch psycholoog Emilie Koppius maakt zich daar hard voor. Ze vertelt hoe je een bezoek aan de psycholoog ook kunt zien.

Mannen, gun jezelf een psycholoog

Dat je soms niet helemaal lekker in je vel zit is hartstikke normaal. Maar waar je met een blessure nooit zou twijfelen een bezoekje te brengen aan de expert, een fysio, doe je dat bij een 'mentale blessure' waarschijnlijk niet snel.

En dat is zonde, want je kunt er veel aan hebben, zo vindt ook profvoetballer Noa Lang. Zo vertelt Lang dat hij regelmatig met een psycholoog praat. 'Ik kan het iedereen aanraden,' aldus Lang. Waarom? Dat zie je hieronder.

Hier kun je de hele aflevering van Tiki Taka Touzani kijken waarin Noa Lang (onder andere) praat over zijn reden om met een psycholoog te praten, en waarom dat heel normaal is.

Ook als er niets ‘aan de hand’ is

Ook al is naar de psycholoog gaan tegenwoordig een stuk toegankelijker, toch ervaren nog veel mensen een drempel. ‘Het gekke is dat als we het hebben over fysieke gezondheid je heel laagdrempelig van alles kunt ondernemen zonder dat je je schaamt of het voor jezelf houdt. Maar naar een psycholoog of coach gaan blijft toch een soort taboe. Er heerst nog altijd het stigma dat er iets met je aan de hand is’, vertelt Koppius.

Juist dat stigma is onnodig, vindt de holistisch psycholoog. ‘Een sessie bij een coach of psycholoog kan voor iedereen een nuttige bijdrage leveren aan hoe je je mentaal en fysiek voelt. Naar de psycholoog gaan moet je eerder als een cadeau aan jezelf zien, dan dat er direct iets aan de hand is. We willen dat mensen het gaan associëren met het jezelf gunnen goed voor jezelf te zorgen.’

Onderhoud plegen

Naast jezelf een goede mentale en fysieke gezondheid gunnen, kun je hulp van een coach of psycholoog ook zien als op tijd onderhoud plegen. Wanneer je merkt dat je fitheid achteruitgaat, grijp je ook naar de gewichten of hardloopschoenen. Dat zou voor je mentale gezondheid niet anders hoeven zijn.

‘Er zit geen taboe op de sportschool, waarom dan wel op de psycholoog of coach? Ik merk wel dat er een shift plaatsvindt. Steeds meer cliënten van mij komen preventief om te zorgen dat het niet escaleert. Een stukje onderhoudt plegen, eigenlijk. Dat maakt de drempel een stuk lager.’

Bezoek aan de psycholoog bespreekbaar maken

Wanneer we een bezoek aan de psycholoog associëren met goed voor jezelf zorgen, wordt het automatisch makkelijker om dit onderwerp bespreekbaar te maken. De eerste stappen daarvoor worden nu al gezet.

Koppius: ‘Ik merk dat de pandemie naast heel veel slechte gevolgen ook zorgt voor meer openheid. We delen allemaal deze uitzonderlijke situatie waardoor het makkelijker is je in een ander te identificeren en je open te stellen. We kunnen ons allemaal voorstellen dat je je angstig, verdrietig of paniekerig voelt in deze situatie. Dat je vervolgens hulp daarvoor vraagt, vinden we ook ineens minder eng of raar.’