Afvallen? Verwen jezelf met een zoetsappige ananas

Goed voor gewichtsverlies, en tal van andere voordelen.

© Getty Images - Westend61

gettyimages-1279329492

De ananas is vooral bekend als residentie van onze gelige vriend SpongeBob. Maar de ananas is meer dan dat. Het is een sappige gele vrucht die heerlijk smaakt in smoothies en ontbijtkommen - en is ook nog eens super voedzaam. Zo zit een ananas boordevol essentiële vitamines en mineralen, die je zeker kunnen helpen bij gewichtsverlies.

Waarom een ananas zo gezond is

Waar bestaat een ananas eigenlijk uit? Voedingswetenschappers Ilyse Schapiro legt uit: 'De ananas is een tropische vrucht die vitamine C, B-vitamines, vezels en mangaan bevat. En ananas bevat ook bromelaïne, een spijsverteringsenzym dat helpt bij het verteren van eiwitten.'

Bromewattus? 'Bromelaïne, dat tevens werkt als een protease, een enzym dat eiwitmoleculen afbreekt tot hun bouwstenen, zoals aminozuren en kleine peptiden. Zodra eiwitten zijn afgebroken, worden ze gemakkelijker door de dunne darm opgenomen,' aldus Schapiro. En dat wil je als fanatiek sporter wel.

Ananas: een supervrucht

Toch klinkt het nog een beetje als hogere wiskunde. Nog niet overtuigd? Bromelaïne werkt ook ontstekingsremmend, wat kan helpen pijn te verlichten. Dit is vooral gunstig voor mensen met artritis, legt Schapiro uit. 'Bovendien is mangaan geweldig voor de gezondheid van de botten en de botdichtheid. Dit kan het risico op osteoporose later in het leven verminderen - en ja, mannen kunnen het ook krijgen!'

En hoeveel ananas moet je dan ongeveer binnenkrijgen? 'Eén kopje ananas bevat bijna 80 milligramvitamine C, wat dicht bij de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 90 mg voor mannen ligt. En een ananas heeft ongeveer 2,3 gram vezels per kopje, samen met 2,6 mg mangaan. Natuurlijk, zoals bij elk fruit, is met mate eten altijd belangrijk. Blijf bij de juiste portie en behandel ananas als een voedzaam, natuurlijk gezoet voedsel om van te genieten in een gevarieerd en gezond dieet,' adviseert Schapiro.

Hoe maak je ananas extra lekker?

Grote kans dat je niet zo vaak (of nooit) ananas eet. Dus hoe maak je deze goudgele rakker smakelijk? Combineer ananas bijvoorbeeld met wat (plantaardige) Griekse yoghurt en noten als ontbijt. Of ga voor een groene eiwitrijke smoothie en mix ananas met wat (plantaardige) kwark, groenten, eiwitpoeder en notenboter. Of, je kunt ananas gebruiken in een salade of breakfastbowl. Opties genoeg!

Groente en fruit bewaren? Pas op voor deze veelgemaakte fouten!

Of je grillt een ananas (welbekend van de pizza Hawaï). Grillen is eenvoudig. Je kunt olie in een grillpan sproeien en de ananas 2 tot 3 minuten op middelhoog vuur koken en vervolgens 45 graden draaien om de befaamde grillstrepen te krijgen. Je kunt ook honing (of agavesiroop), kaneel en bruine suiker of kokos en limoen toevoegen om de gegrilde ananas op smaak te brengen. Wederom: opties genoeg.

Zijn vitaminepillen volwaardige vervangers voor fruit? Lees het hier!

Tot slot: ananas is ook een uitstekende gezonde dessertoptie of zoete traktatie als je trek hebt in suiker. Je kunt een paar ananasslices in gesmolten chocolade dopen of bevroren eten voor een ijzige traktatie. Andere optie: pureren en er een ijslolly van maken. Of maak een verfrissende sorbet voor een warme dag. Leef je uit, en geniet!