Stoppen met roken: alles wat je over afkicken moet weten

Zo maak je van 2022 een rookvrij jaar.

© Getty Images - boonchai wedmakawand

gettyimages-1276355419

Stoppen met roken, dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Lurken aan deze verslavende verslavende tabaksstokjes zit bij een groot deel van de Nederlanders nog aardig ingebakken, blijkt uit de statistieken. In 2020 gaf 20 procent van de volwassenen aan weleens te roken (wat in 2019 nog bijna 22 procent was).

En 2021? Deze cijfers zijn nog niet bekend, maar één ding weten we wel: in 2022 streven we naar een rookvrij jaar. Waarom? Omdat het tijd wordt om voor eens en altijd te stoppen met roken. En wij begrijpen ook dat cold turkey afkicken moeilijk is, maar beter mikken op goud, dan op zilver. Dus lees snel verder, en bewandel een rookvrije toekomst.

Stoppen met roken: zo doe je dat

Ben je een roker? Dan weet je als geen ander dat een sigaret links laten liggen een opgave van ongekende klasse is. Een beetje houvast is daarom wel nodig. Probeer de volgende keer dat je naar een sigaret neigt eerst het volgende stappenplan door te nemen, en wie weet onderdruk je deze drang. En zo niet: probeer het dan de volgende sigaret wéér.

Stappenplan stoppen met roken

  1. Wacht 5 minuten als je trek krijgt in een sigaret, dan verdwijnt die trek vanzelf weer.
  2. Gooi alle herinneringen aan roken, zoals asbakken en aanstekers, weg.
  3. Beloon jezelf (bijvoorbeeld met een goede kop koffie).
  4. Schrijf op welke reden(en) je had om te stoppen.
  5. Zoek steun, bijvoorbeeld aan ex-rokers, als je het erg moeilijk hebt.

Nog een stok achter de deur nodig? Denk dan eens aan je financiën en de impact van roken op jouw portemonnee. Uit onderzoek blijkt dat een financiële beloning kan helpen als je wilt stoppen met roken. Al gaat het niet enkel om een beloning, maar ook om een realisatiemomentje van de gemaakte kosten. Een pakje peuken staat tegenwoordig al snel gelijk aan €10. Roken gaat dan ook niet alleen ten koste van je longen, maar ook van je bankrekening.

Wat gebeurt er met je als je stopt met roken?

Het stappenplan slaat aan, en dan is het moment daar: je weet in eerste instantie het rokerige verlangen naar sigaretten te weerstaan. Vervolgens treden al snel de eerste bijwerkingen op. Na een klein halfuurtje dalen je bloeddruk en hartslag. Na ongeveer één uur verdwijnt het giftige koolmonoxide uit je lichaam.

Dat zijn de effecten die je als eerste merkt wanneer je stopt met roken. Maar dit zijn enkel de korte termijn effecten. De lange termijn effecten weerstaan is pas echt moeilijk. Het is namelijk niet alleen je lichaam dat gewend is aan roken, maar ook je geest.

Stoppen met roken: bijwerkingen

Als je stopt met roken dalen dus je bloeddruk en hartslag, maar ook kunnen de volgende bijwerkingen optreden. Ze zijn niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Mocht je er veel last van hebben, dan kun je contact opnemen met de huisarts of een psycholoog.

Bijwerkingen van stoppen met roken:

  • Chagrijnig zijn.
  • Somberheid.
  • Gevoel van onrust of paniek.
  • Prikkelbaarheid.
  • Slecht slapen.
  • Meer eetlust.
  • Hoofdpijn.
  • Concentratieproblemen.

Is het gevaarlijk om in een keer te stoppen met roken?

Stel je wilt echt werk maken van je verslavingsdrang en cold turkey stoppen. Is dat gevaarlijk? Geen zorgen, er is niks gevaarlijks aan in één keer stoppen met roken, alleen kunnen de symptomen iets heftiger optreden.

Dit lijkt heftiger, maar in één keer stoppen kan juist ook makkelijker zijn. De kans op terugval blijft namelijk op de loer liggen als je wel blijft roken, maar elke keer mindert. Waarom zou je dan niet nog een sigaret nemen? En nog een?

Wat merk je na 1 dag stoppen met roken?

Binnen een paar uur merk je dus al verschil als je stopt met roken. Normaal gesproken is dat al een signaal om weer een sigaret in de hand te nemen. Maar stel dat je dit weet te weerstaan, wat gebeurt er dan na een dag met roken?

Na één dag beginnen je longen weer schoon te worden, en hoest je veel slijm op. Je longen beginnen na 1 dag met het opruimen van slijm, en de vieze resten van roken. Dit zul je na een aantal dagen al merken: je kunt makkelijker ademhalen en voelt je energieker. Wel kunnen de bijwerkingen waar we het eerder over hadden optreden nadat je bent gestopt met roken, die vooral van mentale aard zijn.

Hoe lang duurt het voordat nicotine uit je lichaam is?

En als je de eerste dag weet te doorstaan, kom je bij de tweede dag. Dat is het moment dat alle nicotine uit je lichaam verdwijnt en je smaak- en reukvermogen weer helemaal terugkeert als het goed is.

Na 2 dagen al alle nicotine uit je lichaam? Waarom is het dan zo moeilijk om te stoppen? Het is juist deze snelle afbraak waarom het zo moeilijk is om te stoppen met roken. Je lichaam probeert de hoeveelheid nicotine in je bloed op peil te houden. En daarom steek je als roker meermaals per dag een peuk op om je lichaam hierin te voorzien.

Kan je ziek worden van stoppen met roken?

Een grote angst van fanatiek rokers, net als van andere verslaafden, is de periode na het stoppen. Want de symptomen van stoppen kunnen vrij heftig zijn. Je lichaam kan reageren met ontwenningsverschijnselen door een gebrek aan nicotine, een onaangename reactie voor jouw verwoede pogingen tot stoppen.

Hoe kunnen ontwenningsverschijnselen eruit zien? Je kunt een beetje grieperig worden. Dit komt omdat roken elk systeem in je lichaam beïnvloedt. Wanneer je stopt met roken, moet het lichaam zich aanpassen aan de afwezigheid van nicotine. En dat is een van de gevaarlijkste momenten voor terugval. Want als je rookt, ben je meteen van alle ontwenningsverschijnselen af (maar ben je ook weer terug bij af!).

Lastig dus, om door die periode heen te breken. Op de korte termijn kan je een beetje ziek worden door te stoppen met roken, maar op de lange termijn voorkom je juist mogelijk kans op ziektes. Zo neemt de kans op hart- en vaatziekten en kanker af (al duurt dit wel een paar jaar, helaas). Het begin kan dus moeilijk zijn, maar op den duur betaalt jouw inzet zich dubbel en dwars uit. Niet alleen in een vollere portemonnee<del></del>, maar ook in vollere longen.

Hoe blijf je van sigaretten af?

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Voor iedereen werkt dan ook een andere aanpak, al zijn er wel een aantal bewezen methoden om van roken af te komen. Zo kun je door nicotinepleisters te gebruiken je lichaam laten wennen aan minder nicotine, en gemakkelijker van sigaretten afblijven. Maar bijvoorbeeld ook iets als acupunctuur schijnt te helpen. Aan jou de taak om te ontdekken wat voor jou werkt.

Stoppen met roken? Dit is hoe een financiële beloning je kan helpen!

Ons advies: pak het stappenplan erbij elke keer als je de neiging hebt een sigaret op te steken. En blijf vooral gezond en gevarieerd eten, met voldoende beweging. Dit is bevorderlijk voor een gezonde geest, en een gezonde geest leidt tot minder stress, en met minder stress is de kans om te vervallen tot een sigaretje kleiner.

Alvast een fijn rookvrij 2022 toegewenst!

Volg jij Men's Health al op Facebook en Instagram?