Hoe sociale media het anabolengebruik in Nederland beïnvloeden
Het gevaar van de duizenden droomlichamen op sociale media is waarschijnlijk groter dan we dachten.
© Getty Images - CasarsaGuru

Binnen de fitnesswereld spelen sociale mediakanalen een grote rol. Kanalen als Facebook, Instagram en TikTok voorzien de gemiddelde fitnessfanaat van een stortvloed aan informatie. Die grote rol komt niet zonder schaduwzijde, volgens wetenschappers kan sociale media zelfs leiden tot een toename in het anabolengebruik onder Nederlandse fitnessers.
Anabolengebruik onder mannen
Recent onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universiteit Utrecht constateert de positieve relatie tussen sociaal mediagebruik en het gebruik van anabolen onder mannen. Het onderzoek analyseert de relatie tussen sociale mediagebruik en het gebruik van supplementen en doping onder maar liefst 2269 mannen (18-40 jaar) die gemiddeld 7 uur krachttraining per week deden.
Uit vragenlijsten blijkt dat mannen die actief zijn op sociale mediakanalen, uiteindelijk meer gebruik maken van anabole steroïden dan mannen die dat niet zijn. Zo heeft bijna 1 op de 10 fitnessende mannen in Nederland ooit anabole steroïden gebruikt. RHet zijn alarmerende resultaten volgens Luuk Hilkens, docentonderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: ‘Sociale media hebben invloed op beslissingen die jonge fitnessende mannen maken ten aanzien van supplement- en dopinggebruik.’
Streven naar droomlichamen
Opvallend is dat de onderzoekers ook een positieve relatie vonden tussen sociaal mediagebruik en een negatief zelfbeeld onder de fitnessende mannen. Ergens is dat logisch: met de duizenden goddelijke lichamen, mooie billen en strakke sixpacks die je via sociale media te zien krijgt is er genoeg vergelijkingsmateriaal om je onzeker te stellen.
Maar de andere kant van die droomlichamen wordt weinig getoond. Het zijn de lichamen van fitnessers die er voltijd mee bezig zijn. Zo'n lichaam onderhouden is een baan op zich: elke dag draait om voeding, training en opofferingen. Daarbij blijft natuurlijk de vraag hoeveel van die droomlichamen op een natuurlijke manier zijn gebouwd. Genoeg fitness-influencers zetten zich als ‘natuurlijk’ neer in het daglicht van sociale media, maar zodra ‘s avonds de schemering inslaat staan ze met de spuit in de billen.
Verkeerd advies
Het moge duidelijk dat sociale media waardevolle informatie kan bieden op het gebied van fitness, training en voeding. Maar houd daarbij het verschil tussen professionals en amateurs -die geld willen verdienen- goed in het achterhoofd. Zoals Hilkens besluit naar aanleiding van zijn onderzoek: ‘We moeten oppassen dat het advies van professionals, zoals fitness-instructeurs, niet overschaduwd wordt door de stroom van informatie vanuit sociale media en de adviezen die daar verspreid wordt.’