Zo maak je een heerlijke en eiwitrijke Gado Gado bowl

Verras jezelf, en je gasten.

Zin in een smaakvolle, voedzame en verassende maaltijd? Dan wordt het tijd voor een Gado Gado bowl. Wattes? Gado Gado is een Indonesisch groentegerecht en betekent iets als 'mix mix', verwijzend naar de pindasaus die door de gevarieerde groenteschotel wordt gemengd. Je moet er iets meer tijd voor nemen dan normaal, maar dat is het helemaal waard. Want Gado Gado is niet alleen overheerlijk, maar zit ook boordevol vitaminen, mineralen én eiwitten.

Recept eiwitrijke Gado Gado bowl

Eerst even langs de supermarkt of de lokale groenteboer voor alle ingrediënten, en dan gaat het echte werk beginnen. Kruid de tempé, sperziebonen en pindasaus, vervang de rijst eventueel door bloemkoolrijst voor extra groente op je bord en verruil de kroepoek door emping (kroepoek van de melinjonoot) om de bowl geheel plantaardig te maken.

Ingrediënten

  • 1/2 bloemkool, geraspt, of 400 gram bloemkoolrijst
  • 1 theelepel kerrie
  • 150 gram tempé
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 200 gram spitskool, in reepjes
  • 200 gram sperziebonen, gedopt en gehalveerd
  • 1/4 komkommer, in plakjes
  • arachideolie om in te bakken
  • 2 partjes limoen
  • 100 gram emping
  • 2 eetlepels seroendeng
  • zout en peper naar smaak

Voor de pindasaus

  • 75 gram pindakaas
  • 200 milliliter kokosmelk
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel verse gember, geraspt
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal

Bereidingswijze

1. Kook de sperziebonen met wat zout in zo’n 7 minuten gaar. Kook de spitskool in de laatste twee minuten mee.

2. Snijd de tempé in blokjes van 1,5 tot 2 centimeter.

3. Verhit wat arachideolie in een pan en bak de tempé in 8-10 minuten krokant. Voeg de ketjap manis toe en bak nog twee minuten.

4. Maak ondertussen de pindasaus door alle ingrediënten, behalve de ketjap en de sambal, toe te voegen aan een pan. Zet het vuur op middelhoog en blijf roeren tot de saus indikt, maar breng het niet aan de kook. Roer als laatste de ketjap en sambal door de pindasaus.

5. Verhit opnieuw wat olie in de koekenpan en voeg de bloemkoolrijst met een snuf zout en een theelepel kerrie toe. Schep zo’n twee minuten om op middelhoog vuur. Voeg een scheutje water toe, zet een deksel op de pan en laat de bloemkoolrijst nog 3 minuten stomen.

6. Verdeel bloemkoolrijst over twee kommen en serveer met de spitskool, sperziebonen, komkommer, tempé, pindasaus, limoenpartjes, emping en seroendeng.

Eet smakelijk!

Meer inspiratie? Check dan Zokanhetook.nu