Dit zijn die rare kronkels die soms in je oog rondzweven

Geen zorgen in ieder geval. Ze zijn onschuldig.

Op momenten dat je even niets aan je hoofd hebt en doelloos in de verte staart, zie je ze ineens. Gekke, doorzichtige kronkels die door je oog lijken te zweven. Even krijg je een flashback naar biologieles, toen je met een microscoop in de weer was. Toch zijn het geen bacteriën, insecten of iets in die richting. Ondanks het feit dat de naam ervan, wel zo'n indruk wekt.

Zwevende wormpjes in je oog

Muscae volitantes, dat is wat het zijn. Deze term laat zich vertalen naar iets in de richting van vliegende vliegjes. Maar in Nederland noemen we het fenomeen glasvochttroebeling. Gelukkig zijn het in de praktijk dus geen vliegjes, maar kleine weefseldeeltjes, eiwitdeeltjes of rode bloedcellen die in je corpus vitreum (een glasachtig deel van het oog, tussen de lens en het netvlies) ronddwarrelen.

Niet iedereen ziet ze

Ongeveer driekwart van de mensen is in staat ze te zien. Mazzelaars. Je kunt ze zelfs nog een beetje besturen, door je ogen heen en weer te bewegen. Op deze manier komen ze volledig tot leven, mits je ze op dat moment kunt zien. Vooral wanneer de omstandigheden goed zijn, dankzij felle lichtbronnen als een wit computerscherm, sneeuw of als je naar de lucht kijkt, is die kans het grootst.

Op zulke momenten valt er licht door de lens van je oog, wat cellen op het netvlies activeert. Doordat ze rondzweven, werpen ze kleine schaduwen op je netvliesreceptoren, waarmee het fenomeen van de muscae volitantes ontstaat. Best simpel, niet? Weten we dat ook weer.

Kennelijk bestaat er ook nog een tegenovergesteld effect. Dit wordt het blue field entopic phenomenon genoemd. Hele mondvol inderdaad. Deze dwarrelaars zijn geen schaduwen, maar heuse deeltjes van witte bloedcellen die in de haarvaten van je oog bewegen. Ook dit klinkt best eng, maar als je de onderstaande video bekijkt, wordt het helemaal duidelijk.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?