5 tips om thuiswerken draagzamer te maken

Doe het voor je geest, je lichaam en je focus.

© MARTYN DE JONG

IMG_5894.jpg

Thuiswerken is best uitdagend, in de zin dat focus soms ver te zoeken is. De lijn tussen werk en privé vervaagt, wat voor verwarring in het hoofd zorgt. Het gevolg is dat je privétaken doet tijdens werkuren, maar ook werktaken in je privé doet. Met andere woorden: het mist aan focus, aan regelmaat en beide situaties zijn suboptimaal. Gelukkig zijn er tips die hierbij kunnen helpen.

5 tips voor thuiswerkers

Maak een duidelijke scheiding

In veel gevallen lukt het thuiswerkers simpelweg niet om de knop om te zetten in het hoofd, waardoor werk en privé vervlochten raken. Om dit beter te scheiden, doe je er verstandig aan om een plek te kiezen of creëren waar je met volledige toewijding aan de slag kunt. Dit betekent bij voorkeur een plek waar je niet voor privé vertoeft na het werken, of andersom.

Liggend op de bank werken en daarna ontspannen is best verwarrend voor je hoofd. Daardoor voelt werken niet als werken en ontspannen niet als ontspannen, snap je? En nee, ook de keukentafel is geen topper. Het ene moment staat je laptop voor je en het andere moment je lunch. Lekker afwisselend, maar niet heus.

Richt - als je die luxe hebt - een plekje in die alleen voor werk is. Op deze manier is de rest van je huis automatisch voor privé bestemd. Als je klaar bent met werken, klap je je laptop dicht en laat je hem daar totdat je weer aan de slag gaat.

Maar met alleen die werkplek ben je er nog niet, sorry. De vervolgtip om deze scheiding nog beter te maken, is om een vast werkrooster aan de muur te hangen en je daar ook echt aan te houden. Dit betekent dat je elke dag weet wanneer je begint, wanneer je pauze hebt en wanneer je stopt met werken. Je hoeft overigens niet de hele dag te roosteren: alleen je werkdag, inclusief eventuele geplande onderbrekingen. Huishoudelijke taken, wandelingen, of andere dagelijkse bezigheden staan er dus ook in, anders werkt het niet. Wees hierbij realistisch en sympathiek naar jezelf toe. Liever iets te ruim plannen met sporten of lunchen en daarna weer met volle focus door. Dan half genieten van je workout/broodje omdat je eigenlijk weer moet beginnen.

Voorbeeld van werkrooster
09.00u: Begin werkdag
10.00u: 15 minuten koffiepauze
12.00u: Lunchpauze
12.30u: 20 minuten opruimen
14.00u: 15 minuten koffiepauze
15.oou: 75 minuten trainen
18.30u: Einde werkdag

Maak het werkgevoel zo echt mogelijk

Daarnaast zijn er diverse manieren om jezelf te overtuigen dat je op de zaak bent. Zou je ooit een pyjama aantrekken naar kantoor? Waarschijnlijk niet. Daarom is het verstandig om jezelf werkklaar te maken als de werkdag begint. Net als "vroeger" eigenlijk. Bewaar die chillkleding dus liever voor buiten kantooruren. En zorg dat je dezelfde routines vasthoudt als voorheen. Haar doen, tanden poetsen, nette schoenen aantrekken. Alles draagt bij aan dat gevoel van 'ik ben aan het werk'.

Gebruik je creativiteit om de beleving zo echt mogelijk te maken. Wellicht sta je 's avonds dus nog broodjes te smeren voor de volgende werkdag, om maar een voorbeeld te noemen. Je kunt er zelfs voor kiezen om een reisbeweging aan je werkdag toe te voegen. 'Ik fiets dagelijks naar het station en terug, voordat mijn thuiswerkdag begint,' zegt de Haarlemse Chan Ling. 'Hierdoor heb ik echt het gevoel dat ik naar mijn werk ga en lukt het beter om die mentale knop om te zetten. Daarnaast helpt het ook om meer te bewegen op een dag. Ook niet onbelangrijk, natuurlijk.'

Verander van werkplek

Niemand wordt blij van te lang op dezelfde plek, in hetzelfde huis zitten - hoe fijn het daar ook is. Schroom daarom niet om de wereld in te gaan en je 9-tot-5-horizon te verbeden. Naast koffietentjes opzoeken is het ook fijn om een vaste dag bij een collega thuis af te spreken. 'Woensdag ga ik bij [naam] werken!' is een heel ander gevoel dan de zoveelste dag op een rij in je eigen huis te beginnen en eindigen. Ook al moet je ervoor naar een andere stad reizen, is het zeker de moeite waard. Waarom? Omdat je hoofd nieuwe dingen ziet en weer op nieuwe gedachten komt. Om over het sociale aspect nog maar niet te beginnen. En waarschijnlijk zul je na een lange werkdag zelfs weer blij zijn om thuis te komen. Dat heb je lang niet gehad.

Een tweede optie is om samen met collega's een werkplekje huren voor een dag. Er zijn talloze websites waar je een meetingroom of kantoor kunt boeken. Als je samen inlegt is het prima te betalen en geniet je weer ouderwets van samenwerken. Wij probeerden dit zelfs onlangs uit bij Boat&CO in Amsterdam. We hadden een volledig appartement (inclusief keuken, wifi, werkplek, koffie en lunch) tot onze beschikking. Zo goed hebben we het zelfs op kantoor niet. Aanrader.

Splits je dag in tweeën

Thuis 8 uur draaien is best pittig. Dus waarom hak je de werkdag niet in tweeën? Een flinke wandeling of zwarte sportsessie aan je dag toevoegen doet oprecht wonderen voor je hoofd én je lichaam. Blok dagelijks simpelweg een sessie in je agenda en zorg dat je ook echt doet wat je had gepland. Lukt het niet om de tijd te vinden, dan moet je het misschien anders aanpakken.

Zo kun je meetings ook juist tijdens een wandeling plannen. In plaats van je webcam aan te zetten, pak je die call gewoon om je smartphone en ga je lekker de hort op. Niemand vindt het erg om jouw gezicht even niet te zien. En jij kunt die van je collega's vast ook wel missen inmiddels. Misschien dat anderen even moeten wennen aan het concept, maar zie het ook als het goede voorbeeld geven. Al dat zitten en naar schermen staren wordt niemand beter van. Zo werk (pun intended) je toe naar die 10.000 stappen, zonder de kantjes er vanaf te lopen. Fietsen of hardlopen kan uiteraard ook, maar dan heb je wel een goede, windbestendige headset nodig.

Upgrade je werkplek

Grote kans dat jouw thuis-setup slechts uit een laptop, een kop koffie een karige stoel bestaat. Als je naar je werkplek kijkt, denk je dan van: Wow, daar heb ik zin om even lekker te werken! Waarschijnlijk niet. Je dag draagzamer maken kan gelukkig ook door spullen in huis te halen. Niet alleen vergroot je daarmee je werkcomfort, maar ook je zithouding.

Een goede bureaustoel in combinatie met een losse monitor op de correcte hoogte, doet wonderen voor je zithouding. Gooi een los toetsenbord en een muis in de mix en je bent volledig ergonomisch bezig. Naast het feit dat je rug-, nek- en polsklachten buiten de deur houdt, zul je ook merken dat het makkelijker is om met volle focus te werken. Wellicht is er zelfs al een bestaande regeling met je werk. Genoeg bedrijven hebben een bruikleenregeling of een speciaal potje voor bureaustoelen en beeldschermen. Zonde (ook van je rug) om het niet even te vragen.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?