Waarom je nooit Drake moet luisteren tijdens het hardlopen

Maar dat is geen slechte zaak.

© Getty Images - Frazer Harrison

gettyimages-1153778013

'Het belangrijkste in de muziek staat niet in de noten,' aldus componist Gustav Mahler, bekend van meerdere hits a.k.a. symfonieën. Het is geen geheim dat de juiste afspeellijst van een prima workout een geweldige workout kan maken. Maar kan hetzelfde ook omgekeerd plaatsvinden? Kan een slecht gekozen track een veelbelovende sportsessie teniet doen? Als we een recent onderzoek mogen geloven, dan is dat zeker mogelijk.

Effect van artiesten op sportprestaties

We schreven al eerder dat je een krachtboost van oorvitaminen kan krijgen als je tijdens je warming-up naar muziek luistert. Ook kan een goede playlist de pijn van je workout verzachten en kan muziek in het algemeen je sportprestaties verbeteren. Dat muziek je training naar een hoger niveau kan tillen mag duidelijk zijn, maar blijkbaar is het ook niet onbelangrijk om de juiste nummers in je lijstje te zetten.

En welke artiesten hebben we het dan over? Dat je van slowflow animal rapper Kevin een paar tandjes trager gaat lopen, lijkt ons logisch. Want voor pompende spieren, heb je pompende knallers van nummers nodig. In een poging om deze theorie te staven, werd gekeken naar een correlatie tussen muziek en hardloopsnelheid. Het onderzoek liet proefpersonen 60 rondjes - van verschillende afstanden - hardlopen. Elke keer dat de hardlopers van wal staken, kregen ze een andere artiest voorgeschoteld.

Trager lopen door Drake

En wat bleek? Drake mag dan wel de bestverkopende artiest zijn, maar voor een snel rondje hardlopen is het niet verstandig zijn tracks in je playlist te zetten. De hardlopers die naar Drake luisterden, liepen gemiddeld met zes procent langzamer, wat neerkwam op 15 minuten per hardloopsessie. Flinke verschillen dus, door al dat Tootsie Slidin'.

Wil je sneller lopen? Dan doe je er goed aan om artiesten als BTS, Doja Cat en Nicki Minaj uit je hardloopplaylist te laten. Beyoncé daarentegen, hielp de lopers in de studie om gemiddeld twee minuten en 45 seconden sneller te lopen - wat neerkomt op 33 seconden per kilometer. Andere artiesten die de run een boost gaven, waren Kanye West, Cardi B en Rihanna. Of de muziek lopers daadwerkelijk opzweepte, of dat ze eigenlijk zo snel mogelijk naar stilte verlangden, laten we in het midden.

Elk voordeel heb z'n nadeel

Aldus een wijs voetballer ooit. Want langzamer lopen betekent niet dat je sessie nutteloos is. Sterker nog, langzaam lopen heeft zo z'n voordelen. Trainen op een langzamer tempo, een meer stabiele toestand - in fitnesskringen bekend als LISS-oefening (low-intensity steady state) - heeft tal van voordelen.

Als je jouw hartslag tijdens een training op een constant, duurzaam tempo houdt, krijgt je uithoudingsvermogen een boost. Dit bevordert een betere doorbloeding en ook herstel je sneller na de training.nMisschien is luisteren naar Drizzy toch zo slecht nog niet.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?