Een gezamenlijke rekening: goed idee of gevaarlijk?

Tips om een één gedeelde rekening te overleven.

© Getty Images - Marko Geber

gettyimages-1283427204

'Als je getrouwd bent moet je dikwijls ruzie maken, want daardoor leer je iets van elkaar,' aldus Johann Wolfgang von Goethe. En laat geld nou net een makkelijk aanleiding tot ruzie zijn, waar al menig familie door gespleten is. Zo blijkt uit onderzoek van het Nibud dat bij 40 procent van de stellen wordt geruzied over geldzaken, zoals het uitgavenpatroon, de prioriteiten, de verdeling van het geld en wie de meeste macht over de uitgaven heeft.

Geld maakt niet gelukkig

Waar je in het begin van een relatie nog strijdt om te trakteren, neemt die dwang naar mate de tijd verstrijkt sterk af. Geld wordt weer gewoon geld, en roekeloos spenderen om 't hart van je partner te veroveren wordt meer en meer ingeperkt. En dan komen oude gewoonten omhoog over hoe jij vroeger geleerd hebt om met geld om te gaan.

Zo leert de een alles te delen, en vindt de ander dat iedereen verantwoordelijk is voor z'n eigen bankrekening. Maar als je samen een toekomst wilt opbouwen, zul je hier samen uit moeten komen. Hoe? Bovenal door goed te communiceren, maar we hebben ook wat tips voor je op een rijtje gezet.

Tips om een gezamenlijke rekening te overleven

Wat doen anderen stellen? Uit een onderzoek naar geld en relaties van het Nibud uit 2019 blijkt dat de meeste koppels (61 procent) al het inkomen op één hoop gooien en 40 procent heeft zelfs alleen een gezamenlijke rekening. Met een gezamenlijk rekening is niks mis, maar alles op één hoop gooien kan voor de nodige verwarring zorgen.

Loop samen de volgende vragen langs en bedenk hoe je structuur kunt aanbrengen in het financiële plaatje. Bespreek de volgende punten en kom overeen wat voor jullie werkt:

  • Leidt één rekening bij jullie tot een gebrekkig overzicht?
  • Ontstaat door één rekening de kans op ruzie?
  • Houden jullie alles bij in een excel-sheet?
  • Vertrouwen jullie elkaar met 'elkaars' geld?
  • Bespreken jullie op regelmatige basis de uitgaven?

50-30-20-verdeling

Communiceren is cruciaal bij een gezamenlijke rekening, benadrukt ook het Nibud. Maar mochten jullie er nog niet uitgekomen zijn, dan kan de 50-30-20 verdeling uitkomst bieden. Er zijn namelijk drie soorten uitgaven, volgens het Nibud: de vaste lasten, huishoudelijke uitgaven, en reserveringsuitgaven.

Als je 50 procent van het gezamenlijk netto-inkomen voor vaste lasten gebruikt, 30 procent voor leuke dingen en 20 procent voor op de spaarrekening. Moet je schulden afbetalen? Reserveer daar dan 10 procent van de spaarrekening voor (50-30-10-10). Zo gaan jullie een financiële fijne toekomst tegemoet, dan rest alleen nog een vleugje liefde.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?