Bulken met alcohol: makkelijke calorieën of kapotte spieren?

Onze ervaringsdeskundige licht de gevolgen van wat biertjes toe.

© Getty Images - John Rensten

gettyimages-84170449

Bulken bestaat uit keihard trainen en veel calorieën naar binnen werken. Bier = calorieën. Bier en bulken zouden goed samen kunnen gaan zou je zeggen. Krachtexpert Bryan Wolters: 'Bier en spieren gaan zeker samen. Maar the poison is in the dose.' Dus, hoe zit het met bulken en alcohol?

Stel dat je biertjes bijvoorbeeld legitimeert als een vloeibare cheatmeal, of als bulkmiddel. Je kiest dan overduidelijk voor een dirty bulk, in plaats van een lean bulk. Toevallig is onze krachtexpert Bryan ervaringsdeskundige als het aankomt op dirty bulken. 'De kans is groot dat een paar glazen wel meevalt, iets wat ik anekdotisch ook wel kan bevestigen uit ervaring van mezelf en de omgeving van sporters waar ik me in bevind.'

Bulken met alcohol

Dus, bulken met alcohol: makkelijke calorieën of kapotte spieren? Gezien de negatieve effecten op de gezondheid en herstel/opbouw zou Bryan alcohol niet 'aanraden' (goh) als onderdeel van een bulk of cut. 'Maar eventueel wel als onderdeel van een gebalanceerde levensstijl als het voor die persoon daarin wenselijk is om af en toe een paar glazen te drinken.'

Spieren kweken en bier drinken klinkt als een Duivels Dilemma, maar dat valt in zekere zin wel mee (met mate!). Bryan: 'Uiteindelijk duurt een cut of bulk misschien zo'n 3 maanden; buff en ripped worden duurt jaren, en je hebt daar je mentale gezondheid en sociale steun echt voor nodig, en daar hoort soms een gezellig glaasje bij.'

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?