Dé redenen waarom fitness niet altijd effectief is voor spiergroei

Geen spiergroei? Dit kan de reden zijn.

Fitnessen zonder resultaat is nooit de bedoeling, en toch gebeurt het vaak. Je raakt uiteindelijk gefrustreerd en geeft het vaak op. De fouten liggen meestal in een klein, maar cruciaal hoekje en zijn makkelijk op te lossen. Hoewel fitness gemakkelijk lijkt, is dat helemaal niet zo. Hier zijn enkele grote redenen waarom jij maar niet fit wordt:

1. Je overschat je calorieën

Je denkt dat je genoeg eet, maar je overschat simpelweg je calorieën. Eten is uiterst belangrijk en kan niet achterwege gelaten worden wanneer je spieren wil kweken. In tegenstelling tot wanneer je in het café zit met vrienden, is dit niet het moment om te overdrijven in getallen. Je wilt uiteraard ook niet té veel eten aangezien het doel niet is om dikker te worden. Uit onderzoek van de Amerikaanse website Healthline, blijkt dat een surplus van ongeveer 300-500kcal meestal voldoende is. Een licht extraatje dat je toelaat om spieren te kweken en te herstellen zal uiteindelijk enorm helpen bij het groeien van spieren.

2. Je bent geobsedeerd met ‘shredded’ worden

Het is makkelijk om geobsedeerd te raken met het concept van veel spieren en weinig lichaamsvet. Je zit op Instagram en ziet al die mensen die absoluut shredded zijn. Dit is misschien wel je doel, maar onthou dat dit niet zomaar je eerste stap kan zijn. Waar je je eerst op moet richten, is een fatsoenlijke basis opbouwen. Je moet jezelf wat tijd gunnen om spieren op te bouwen, vooral in je beginjaren. Kom wat aan en focus je niet op een laag vetpercentage. Op die manier zul je uiteindelijk ribben tellen in plaats van buikspieren. Voeg wat rijst toe, voeg wat bonen toe, voeg de calorieën toe die je lichaam nodig heeft.

3. Je vertrouwt volledig op supplementen

Supplementen zijn een extraatje, een luxe zelfs. Hoewel ze je kunnen helpen om te komen tot het punt waar je wil zijn, mag je al de rest niet vergeten. Met alleen te vertrouwen op supplementen zal je er niet komen. Ze kunnen een slecht dieet of een beroerd trainingsschema niet teniet maken. Zoals gezegd zijn ze een toevoeging en dus zeker niet essentieel. Als je het geld niet hebt, bedenk dan dat je ze niet nodig hebt en dat je dezelfde resultaten kunt behalen zonder. Koop de dingen die je persoonlijk echt nodig hebt. ‘s Avonds slik je die eiwitshake van 28 gram maar als je de rest van de dag geen eiwitten eet, haalt dit niets uit.

4. Je richt je op de verkeerde oefeningen

Je geeft de voorkeur aan isolatie oefeningen boven samengestelde bewegingen oftewel ‘compound movements’ genoemd. Hoewel het isoleren van een bepaalde spier uiteraard kan helpen, zijn dit enkel oefeningen die belangrijk zijn voor afwerking. Maak je minder zorgen over oefeningen als de cable fly, meer over je bench press. Je zal veel meer halen uit zulke oefeningen, aangezien je hier meerdere spieren tegelijkertijd raakt. Bewaar je isolatie oefeningen voor het einde, focus altijd eerst op de compound. Je begint ook eerst met bakstenen leggen, voor je een huis kan beginnen decoreren.

5. Je volgt je progressie niet

Idealiter zou het je doel moeten zijn om altijd meer gewicht aan te kunnen. Schrijf je oefeningen en aantallen op en zorg ervoor dat je van week tot week zwaardere gewichten gebruikt. Het verschil moet niet enorm zijn, maar kleine progressies zijn belangrijk.

Al is het wel interessant om te weten dat je voor progressieve overbelasting niet per se gewicht hoeft toe te voegen. Je kunt ook sets toevoegen, extra reps, werken aan je vorm en nog veel meer. Je zit niet vast aan gewichten en kan niet verwachten dat ze altijd omhoog zullen gaan. Je zult andere manieren moeten vinden om op die momenten toch jezelf te verbeteren.

6. Je hebt slechte vorm

Een veel voorkomend probleem is "ego lifting". Constant zoveel gewicht tillen als je kan, tot op het punt dat je simpelweg je oefeningen niet deftig uitvoert. Meer gewicht toevoegen betekent niet dat je meteen meer spieren zal krijgen. Als je het gewicht met een ruk omhoog moet brengen, gebruik je minder spieren dan normaal. Verlaag het gewicht en concentreer je op de vorm en de contractie van je spieren. Het verminderen van je gewicht, zelfs met 40 percent, kan ervoor zorgen dat je toch sneller een groei ziet. Forceer geen reps, ga alleen voor diegene die je met een goede vorm kan uitvoeren.

7. Je rust niet lang genoeg

Je wilt zoveel mogelijk oefeningen in één sessie krijgen en geen tijd verspillen. Hoewel dit begrijpelijk is, mag het belang van rust niet onderschat worden. Rust tot je zeker weet dat je de volgende oefening degelijk zal kunnen uitvoeren. Volgens een vorig artikel van Men’s health is het ideaal om 3 minuten te rusten tussen elke set. Als je niet genoeg rust tussen oefeningen, zul je geen enkele oefening goed doen en zul je je doelen simpelweg niet bereiken. Rust, rust en nog eens rust!

8. Je focust je op te veel oefeningen

Je hoeft niet alle mogelijke oefeningen te doen in één bezoek aan de fitness. Het is niet belangrijk of echt voordelig om elke machine te gebruiken en zo lang mogelijk te blijven. Een betere manier is om je te focussen op minder, less is more, ook in dit geval. Kies een paar belangrijke oefeningen, al zijn het er maar drie. Doe die oefeningen telkens en zorg ervoor dat je er echt goed in wordt. Let op je vorm en ga over naar andere wanneer dit in orde is.

9. Je drinkt niet genoeg water

Je hebt het waarschijnlijk al eerder gehoord, maar hier is het eeuwenoude advies weer. Drink genoeg water! Genoeg water drinken is cruciaal in je reis naar de top. Het grootste deel van je spieren bestaat uit water, het is dus logisch dat hoe meer je ervan drinkt, hoe beter. 'Hoewel er geen strikte regel is, wordt er vaak gezegd dat 35 milliliter per kilogram lichaamsgewicht ideaal is,' beweert ABC News. Het helpt met je prestaties, je ‘pump’, het helpt met het verdelen van je voedingsstoffen over je lichaam en bovendien met die vervelende spierkrampen. Dit gezegd hebbende, drink your water!