Dít zijn de symptomen van teveel vitamine D

De meeste mensen hebben een tekort aan vitamine D, maar een teveel is ook zeker niet goed.

Veel mensen slikken zomaar wat supplementen zonder hierover informatie in te winnen, want hé die tabletten zijn toch gezond? Nou nee, want je kunt ook teveel vitamine D binnenkrijgen en daar kleven een paar vervelende symptomen aan.

Wat is vitamine D?

Maar laten we even bij het begin beginnen. Vitamine D is een essentiële vitamine die je nodig hebt om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen. Deze vitamine speelt dus een rol bij het behouden van stevige botten en een goede spierfunctie. Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen. Zonlicht is de belangrijkste bon van vitamine D, maar het zit ook in voeding, zoals vette vis, vlees en eieren.

Er zijn twee soorten vitamine D in voeding:

  • Ergocalciferol (vitamine D2)
  • Cholecalciferol (vitamine D3)

Vitamine D2 zit voornamelijk in paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 zit juist in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Beide vitamines zitten in de supplementen die je kunt slikken om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Overschot aan vitamine D

Een overschot aan vitamine D komt in Nederland niet zo vaak voor. Alle overschotten van vitamine D ontstaan door het nemen van grote hoeveelheden vitamine D-supplementen. Je krijgt niet zomaar te veel vitamine D binnen door middel van eten en zonnen (thank god!) dus geen paniek en ga lekker naar buiten voor die dagelijkse wandeling. Om zeker te weten dat je genoeg zonlicht krijgt, moet je dagelijks tussen 11.00 uur en 15.00 uur een kwartier tot een half uur zonlicht vangen op je hoofd en handen. Zo weet je zeker dat je voldoende vitamine D aanmaakt.

Bij een vitamine D-overschot kan de hoeveelheid vitamine D in je lichaam zó hoog zijn dat het schade kan veroorzaken. Dit wordt ook wel hypervitaminose D genoemd. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. In tegenstelling tot in water oplosbare vitamines, heeft het lichaam geen makkelijke manier om vetoplosbare vitamines kwijt te raken. Dat betekent dat ze in je lichaam kunnen opstapelen.

Hoeveel vitamine D is téveel?

Maar wanneer is het dan teveel? Voor een volwassen man is 10 tot 20 microgram (mcg of µg) vitamine D genoeg op een dag. Een teveel ontstaat pas als je voor langere tijd meer dan 100 microgram vitamine D per dag binnenkrijgt. Een te hoge vitamine D inname kan dus alleen voorkomen als gevolg van langdurig te veel supplementen gebruiken.

Inname van extra vitamine D wordt door de Gezondheidsraad aanbevolen voor mensen met een donkere huidskleur, mensen die niet voldoende buiten komen en mannen vanaf 70 jaar. Deze supplementen kun je zo bij een drogisterij kopen. Ze komen in druppels, capsules en tabletten. Vaak zit in deze supplementen zo'n 50 of 75 mcg vitamine D. Dat is meer dan aanbevolen dagelijks hoeveelheid, dus slik deze supplementen niet zomaar.

Symptomen bij teveel vitamine D

Er zijn diverse dingen die met je lichaam kunnen gebeuren als je teveel vitamine D binnen hebt gekregen, namelijk:

  • Nierstenen
  • Kalkafzetting rondom organen
  • Schade aan het hart
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Verlies van eetlust
  • Koorts
  • Rillingen
  • Slaperigheid of vermoeidheid
  • Gewichtsverlies

Twijfel je of je extra vitamine D moet slikken? Vraag dan advies aan je huisarts of apotheker. Zo voorkom je dat je kampt met een vitamine D-overschot.