Deze 7 'onschuldige' producten kunnen dodelijk zijn
Kersenpitten, bijvoorbeeld.
© Getty Images - Grace Cary

Van veel producten weten we wel welke dodelijk zijn: alcohol kan hartstikke dodelijk zijn, net als andere typen drugs, maar natuurlijk ook giftige planten, paddestoelen en pillen. Al kan je in natuurlijk sterven van elk product: de dosis maakt het gif. Als je water drinkt tot in het oneindige zal je lichaam het begeven. En ja, hier zijn mensen aan gestorven. Maar er bestaan ook producten waarvan de dosering helemaal niet zo hoog hoeft te zijn voor een vergiftigende, en zelfs dodelijke, werking. Zo bestaan er onschuldige producten waar je een beetje voor moet oppassen. Welke? Dat lees je hieronder.
Deze 'onschuldige' producten kunnen dodelijk zijn
Kersenpitten
Allereerst, kersenpitten. Niet alleen ervaren als hartstikke onschuldig, maar ook nog eens een van de gevaarlijkste in het rijtje. Zo werden 3 kersenpitten een man in Engeland bijna fataal. Waarom? Omdat de pitten van kersen cyanide bevat. Kauwen op 2 kersenpitten en doorslikken kan daardoor al je einde betekenen als je pech hebt. Oftewel: niet op kauwen, niet door je smoothie mikken, en gewoon uitspugen die kersenpitten. Tevens bevatten ook de pitten van appels, pruimen, peren en abrikoos de gevaarlijke stof cyanide. Durf jij ze nog te eten?
Rabarber
Mocht je ooit rabarber eten: de steel kun je zonder enkel gevaar eten (dat is ook het idee bij rabarber), maar de bladeren kun je beter links laten liggen. Waarom? Die bevatten oxaalzuur, wat ook voorkomt in bleekwater en andere chemische middelen. Dit geeft een branderig gevoel in de mond, en bij grote hoeveelheden kan het zelf tot de dood leiden. Eerlijk is eerlijk: dan moet je wel veel rabarber eten. Pas na een paar kilo aan rabarberbladeren zul je het loodje leggen. Maar toch, ook bleekwaterachtige taferelen in je mond wil je voorkomen.
Aardappelen
Nog zo'n plant waar enige oplettendheid gepast is. Van de aardappel zijn de steel en bladeren giftig, maar ook de aardappel zelf kan giftig zijn. Normaal gesproken natuurlijk niet, alleen wanneer een aardappel er groenig uitziet moet je oppassen. Deze kleur komt door het gehalte van glycoalkaloïde gif. Het komt niet vaak voor, maar het kan gebeuren als iemand thee drinkt van aardappelloof, of groene aardappelen eet, dit het einde betekent. Meestal voelt iemand zich eerst zwak worden en raakt dan in een coma. Conclusie: gooi alle aardappelen weg als ze ook maar iets van een groene gloed hebben, vooral als je de aardappels aan kinderen te eten geeft.
Paranoten
Zeer smaakvolle noten, maar neem er niet teveel van. Geloof het of niet, maar paranoten bevatten de stof radium. Ja, radioactief dus. Niet dat je een kerncentrale op paranoten kan laten draaien, maar de hoeveelheid die ze bevatten is wel tot 1000 keer hoger dan andere voedingsmiddelen. Ook bevatten paranoten de stof seleen die tot vergiftiging kan leiden in een hoge dosis. Bij een hogere inname dan 400 microgram zou dit al schadelijk zijn, wat gelijk staat aan slechts 5 noten. Het zal niet direct je einde betekenen, maar een beetje voorzichtigheid is op z'n plaats.
Tomaten
Net als rabarber behoort tomaat tot de familie der nachtschade (de naam klinkt al gevaarlijk). Ook van tomaten kun de bladeren en stam beter niet eten, want die zijn giftig. In een tomatenplant zit namelijk glycoalkoloïde, wat in Nederland vaak solanine genoemd wordt (denk maar terug aan de aardappels). Dit gif veroorzaakt hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en soms zelfs hartklachten en ademhalingsproblemen. Oftewel: je kunt zonder problemen tomaten eten, maar mocht je ze zelf laten groeien in je moestuintje - pas dan op met de bladeren en stam.
Paddenstoelen
Er groeien duizenden soorten paddenstoelen in Nederland, waarvan er zo'n honderd giftig zijn, en een tiental zelfs dodelijk. Mocht je zelf paddenstoelen plukken om te eten, dan moet je natuurlijk wel weten wat je plukt. Omdat er zoveel soorten zijn, kan het moeilijk zijn om te herkennen welke giftig zijn. Zo zijn er al een aantal mensen in de loop der jaren gestorven aan giftige paddenstoelen. De gevaarlijkste paddenstoel? Dat is de knolamaniet (in het Engels Death cap, hoed des doods, geheten). Het eten van één exemplaar kan al leiden tot een fatale vergiftiging. Oftewel: weet wat je eet.
Nootmuskaat
Als je een maaltijd wat wilt upspicen is nootmuskaat ideaal. Maar wel met mate: van meer dan 5 gram nootmuskaat schijn je al te gaan trippen. Hallucineren dus, en niet op een goede manier. Je krijgt last van krampen, duizeligheid en misselijkheid. Neem je het echt ruim met de nootmuskaat - laten we zeggen 15 gram of meer - dan speel je met je leven. Zo stierf een jongetje van 8 jaar nadat hij 3 eetlepels nootmuskaat binnenkreeg. Een vleugje nootmuskaat is voldoende voor de smaak, en dan blijf je gewoon lekker in leven.