Is dat buikje het gevolg van een trage stofwisseling?
Twee experts aan het woord.
© Getty Images - Isabel Pavia

Het is verleidelijk om gewichtstoename op middelbare leeftijd te zien als iets onvermijdelijks, net als grijs haar of het feit dat de kleren die je droeg toen je twintig was “retro” worden. Maar je kunt je juist ook gesterkt voelen als je beseft dat je op de lange termijn meer controle over je gezondheid hebt dan je dacht. En dat heb je ook, lezen we in tijdschrift Science over een nieuw onderzoek.
Buikje door stofwisseling
Wetenschappers ontdekten dat onze stofwisseling piekt wanneer we baby zijn, daarna vertraagt 'ie tot ons twintigste en vanaf daar bereiken we een plateau. Pas tegen de zestig wordt 'ie weer langzamer, maar slechts met een procent per jaar. Onderzoeksauteur Herman Pontzer vraagt zich af of we in onze twintiger jaren écht vatbaarder zijn voor gewichtstoename, of dat we gewoon zo geleidelijk aankomen dat het tien jaar duurt voordat we het ons realiseren.
De kracht van krachttraining
Natuurlijk spelen ook factoren als stress, een gebrekkige nachtrust, eetgewoontes en spierverlies een rol. Maar daar kunnen we tot op zekere hoogte allemaal iets aan veranderen. Wil je een streepje voor hebben op de rest? Lee Amico is eigenaar van het fitnessgeoriënteerde Monday Muscle. Volgens hem is het cruciaal om op middelbare leeftijd aan krachttraining te blijven doen; spiermassa vermindert na je dertigste per decennium met drie tot acht procent, wat bijdraagt aan een verminderde calorieverbranding. Het is waarschijnlijk dat de levenslange gewoonte om altijd nét iets te veel te eten een cruciale rol speelt in je gewichtstoename, dus nu is het moment om op te letten.
‘Sterk bewerkt voedsel heeft vaak weinig voedingswaarde,’ zegt Amico. ‘Het bevat vaak ook toegevoegde chemische smaakstoffen, waardoor we er meer en sneller van willen eten. Dankzij het lage vezelgehalte hebben we daarnaast minder energie nodig om ze te verteren.’ Tot slot waarschuwt hij voor de risico’s die kleven aan te weinig eten. Ook dat kan een gezond metabolisme in de weg staan. ‘Zorg dat je langzaam en blijvend afvalt,’ zegt hij. ‘Verminder je calorie-inname net genoeg om wekelijks een beetje vooruitgang te boeken. De effecten stapelen zich snel op, en daar vaart je gezondheid wel bij.’