Bindingsangst: hoe kun je hiermee dealen?

Voilà: het anti-bindingsangst-stappenplan.

© Getty Images - Ruce Sitorus / EyeEm

gettyimages-731850285

Jouw partner begint over de volgende stap: schoonouders ontmoeten, samenwonen, een hond nemen, paniek. Bindingsangst heb je in veel soorten en maten en het kan er heel verschillend uitzien. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe kom je er vanaf?

Bindingsangst: wat is het precies?

Stefanie Rondags, psycholoog bij Psyned en schrijfster van OpenHartig, vertelt dat bindingsangst enorm persoonlijk is. ‘Je kunt bijvoorbeeld angst, spanning of weerstand ervaren op het moment dat er binding ontstaat,’ vertelt Stefanie. ‘Hierdoor ontstaan negatieve gedachten over deze binding, zoals: "Deze relatie ontneemt me mijn vrijheid", "Mijn partner verwacht iets onmogelijks van mij", of "Ik kan er beter niet aan beginnen, want relaties mislukken toch bij mij." Deze gedachten leiden weer tot negatieve gevoelens, en een heel kenmerkend gevolg is dat de gevoelens voor je partner hierdoor verdwijnen.’

Hoe ontstaat bindingsangst?

‘Belangrijk om te vertellen is dat bindingsangst een patroon is. Hoe vaker je een negatieve ervaring hebt op het gebied van binding, hoe meer de bindingsangst toeneemt.’ Maar hoe ontstaat die bindingsangst nou? Stefanie vertelt dat er meerdere oorzaken kunnen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een negatieve ervaring hebben meegemaakt, of zie je relaties om je heen mislukken. Daarnaast speelt de hechtingsstijl een grote rol: wat heb je meegekregen vanuit je jeugd? De manier waarop jij je verbindt met anderen, wordt bepaald door de ervaringen van vroeger.

Bindingsangst: hoe kom je er vanaf?

Je angsten onder ogen komen

Angst gaat namelijk niet zomaar weg, die moet je aangaan. Dus in dit geval: ga de verbinding aan. Doe dit heel rustig, stapje voor stapje. Heb respect voor jouw angst. Therapie zou hier ook goed bij kunnen helpen, helemaal als jouw bindingsangst is ontstaan vanuit je jeugd.

Communiceren

Daarnaast is het belangrijk dat je communiceert met je partner. Jullie gaan namelijk samen deze binding aan en je wil voorkomen dat de angst wordt versterkt. Leer om je behoeftes uit te spreken.

Een valkuil van mensen met bindingsangst is dat zij mensen aantrekken met verlatingsangst. In dit geval is de situatie ‘tegenpolen trekken elkaar aan’ erg lastig, omdat iemand met bindingsangst eigenlijk een partner nodig heeft die ruimte kan geven. Het is dus erg belangrijk om ook hierover te communiceren.

Waar word jij gelukkig van?

Als laatste is het erg belangrijk dat jij je eigen grenzen accepteert. Niet iedereen is simpelweg geschikt voor binding. Je doel is namelijk niet dat je moet samenwonen. Of moet trouwen. Dus ga voor jezelf na waar jij gelukkig van wordt, en zoek een partner die dat ook wil.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?