Zo vaak zou je beddengoed moeten omwisselen
Sommige goorlappen onder ons wassen hun beddengoed voor 4 maanden (!) niet, blijkt uit onderzoek.
© Getty Images - Rossella De Berti

Grote kans dat je elke dag onder de douche staat, je achterste netjes afveegt na toiletbezoek en je kleren in de was gooit wanneer ze muf ruiken. Maar je beddengoed is bij velen nogal een puntje van hygiëne. Of beter gezegd: van goorlapperij. Je ligt te zweten in je bed, je verliest er elke nacht flink wat vocht, je voert er nachtelijke activiteiten uit, en dan hebben we het nog niet over de restjes popcorn en chocola die rondzweven tussen de lakens. Genoeg reden om je beddengoed met enige regelmaat te vervangen, maar dat is helaas niet waar mannen sterk is zijn. Lees verder, en huiver.
Vrouwen hygiënischer dan mannen
Zo blijkt uit een enquête onder 2.250 volwassen Britten dat, van de mannen, bijna de helft z'n beddengoed voor maar liefst 4 maanden niet wast. En alsof dat nog niet schokkend genoeg is, gaf 12 procent toe dat ze zich niet konden herinneren wanneer ze voor het laatst hun beddengoed hadden gewassen. Goor.
Laten we hopen dat ze deze mannen geen nachtelijke partners in de tussentijd over de vloer hadden. Of wel over de vloer, maar niet in hun bed. Lichtpuntje: het schoonhouden van de persoonlijke hondenmand gaat veel vrouwen beter af dan de mannen. Zo vervangt 62 procent van de vrouwen elke twee weken hun beddengoed. Gelukkig.
Belang van een schone slaapplek
Is je beddengoed schoonhouden echt zo belangrijk dan? Zeker. Zo moet je oppassen dat je slaapkussen geen stille killer wordt, schreven we al eerder in een artikel om je te overtuigen je kussen toe is aan vervanging. 'In de nacht zweten we vaak. Daarbij verliezen we tijdens onze slaap veel huidschilfers en talg, die zich ook in het kussen vestigen,' zegt dermatoloog Menno Gaastra. 'Dit vormt een mooie voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.'
Oftewel, blijf gezond en vervang elke week, of hooguit eens in de twee weken, je beddengoed. Al helemaal met de zomer op komst geen onverstandig idee, want wanneer het kwik stijgt zweten we toch flink wat meer dan in de winter. Moeite om met broeierige temperaturen in slaap te vallen? Zo val je tijdens een hittegolf toch in slaap.