Waarom een goede warming-up zo belangrijk is
Een warming-up kan je workout maken of breken. Hier lees je waarom.
© Getty Images - Maskot

Het is echt niet zo dat je coach alleen maar vervelend probeert te doen als hij je voor de zoveelste keer op het hart drukt dat je je warming-up niet moet skippen. Hier lees je waarom een warming up belangrijk is.
Waar een warming-up goed voor is
Je innerlijke thermostaaat aanzetten
Eigenlijk is dat wat je met een warming up doet: een warming-up is letterlijk de spieren opwarmen die aan het werk moeten, waardoor je beter presteert op hoge intensiteit. Actief opwarmen door te bewegen, helpt je spieren om meer kracht te genereren en de glycogeenvoorraad beter aan te spreken. Passief opwarmen – met een warmtekussen bijvoorbeeld – kan een beetje helpen, maar het biedt niet alle voordelen van actief opwarmen.
Tijd om te pompen
In rust ontvangen je spieren een klein deel van je totale doorbloeding, verreweg het grootste gedeelte vloeit naar je organen. Tijdens een zware training kan dit percentage oplopen naar tachtig procent. Ga je koud aan de slag, dan loopt je lichaam altijd een stap achter in het opschalen van deze processen. Een actieve warming up zorgt er daarnaast voor dat je lichaam minder hoeft te vertrouwen op anaerobe systemen. Dit betekent minder opbouw van lactaat en dus minder snelle vermoeidheid.
Niet te hard voor je hart
Van 60 bpm naar 120 bpm gaan is een flinke sprong voor je hart en dit geldt zeker in combinatie met een bloeddruk die stijgt wanneer je traint. Bouw je rustig op met een degelijke warming-up, dan krijgt je hart het dus minder zwaar te verduren. Je training duurt misschien langer, maar ook je hart is een spier die beter presteert wanneer je ’m wat tijd geeft om op te warmen.
Gewrichtige zaken
Dynamische stretches kunnen het bewegingsbereik van je gewrichten verbeteren en je spieren klaarstomen. Bij plyometrische bewegingen zoals box jumps moeten je spieren veel energie leveren om op de box te komen, dus is het aan te raden om je lichaam van tevoren een kleine waarschuwing te geven. Let op: er is een groot verschil tussen dynamisch en statisch stretchen en de invloed die het op je workout heeft. Zo kan een warming up met statische stretches het risico op blessures zelfs vergroten.
Goed voor je geest
De warming up is het moment dat je stopt met waar je mee bezig was en je mentaal klaarmaakt voor je training. Het is ook hét moment om te oefenen met sportspecifieke bewegingen die je misschien niet helemaal onder de knie hebt. Probeer vijf minuten dynamisch te stretchen en begin altijd met lichte gewichten voordat je aan je werksets begint. Lees hier hoe je de perfecte warming-up voor jouw sport bepaalt.