Deze 5 tips kunnen je helpen bewuste keuzes te maken in de supermarkt

Voedingsexpert Leroy - mr. Voedingsweetjes - waarschuwt voor de valkuilen van de schappen.

© Getty Images - Tom Werner

gettyimages-1141999114

De supermarkt: een kleurrijke jungle boordevol indrukken, verleidingen en valkuilen. Niet gek dus dat je je bij vlagen wel eens verstrikt raakt in de lianen van alle gezondheidsclaims die je om de horen vliegen. Wat is nou wel écht gezond, en wat niet? Gelukkig heeft Leroy van de Ree, oprichter van Voedingsweetjes, een aantal tips waarmee je jezelf kunt bewapenen, en met een grote boog om deze geniepige valkuilen heen loopt.

5 tips om bewuste keuzes te maken in de supermarkt

1. Ga voorbereid op pad

'Misschien cliché, maar deze tip gaat je echt helpen. Het maken van een boodschappenlijstje is de beste manier om voorbereid op pad te gaan, dit kan ook simpel met de notities app van je telefoon. Vooraf bedenken wat je nodig hebt helpt om onnodige aankopen te voorkomen,' aldus Van de Ree.

2. Lees de etiketten

Hij gaat verder: 'De belangrijkste informatie staat op de achterkant bij de ingrediëntendeclaratie. Deze informatie is verplicht - afgezien van een aantal uitzonderingen, zoals onbewerkte groente en fruit. De ingrediënten moeten vermeld worden in een lijst in afnemende volgorde van gewicht. Dus zie je bijvoorbeeld suiker als eerste of tweede op de lijst staan dan weet dat je een product hebt dat veel suiker bevat. Een lange lijst aan ingrediënten wijst vaak op een sterk bewerkt product, ook wel bekend als ultra-processed foods. En, bekijk daarnaast ook altijd de voedingswaardetabel. Hier staat de energetische waarde in kJ en kcal en het gehalte aan vetten, koolhydraten (suikers), vezels, eiwitten en zout, weergegeven per 100 gram of 100 milliliter.'

3. Doe geen boodschappen wanneer je honger hebt

We kennen allemaal de beruchte hongerklop, een moment waarop je beter eerst een banaan naar binnen kunt werken alvorens je tot boodschappen doen overgaat. 'Wanneer je boodschappen doet terwijl je honger hebt ben je sneller in staat om een ‘verkeerde’ keuze te maken, blijkt uit onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Psychonomic Bulletin and Review. Onbewust hebben we een voorkeur hebben voor vette en zoete producten als we honger hebben. En omdat de supermarkt vol ligt met te vette en zoete producten is de kans dus groot dat een van deze producten in je mandje belandt,' aldus de voedingsexpert.

4. Pas op voor toegevoegde suikers

Zoals je natuurlijk weet is suiker gewoon suiker, maar toch moet je voor toegevoegde suikers extra waakzaak zijn. Van de Ree: 'Suiker maak een product vaak lekkerder, daarom voegen fabrikanten dit maar al te graag toe aan producten. Suiker heeft vele schuilnamen, dit maakt het soms wat lastiger om te zien of er suiker is toegevoegd. De lijst met verschillende benamingen voor suiker lijkt oneindig, toch is er een ezelsbruggetje om het makkelijker te herkennen. Woorden die eindigen op -ose zijn vaak een vorm van suiker. Verder is het goed om alert te zijn op ingrediënten die eindigen -stroop, -siroop en -honing.'

5. Bekijk claims kritisch

En dan de laatste tip, eentje om extra goed in je oren te knopen. Van de Ree: 'Fabrikanten weten maar al te goed hoe ze de consument op het verkeerde been kunnen zetten. Bijvoorbeeld met kleurrijke verpakkingen of claims. Een aantal voorbeelden van loze claims zijn ‘ambachtelijk’, ‘vers’ of ‘natuurlijk’. Klinkt mooi, maar het zegt eigenlijk niets. Een ‘ambachtelijk’ brood kan gewoon uit een fabriek komen.'

Al bestaat er wel een verschil in claims. 'Fabrikanten mogen een claim alleen gebruiken als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims voorkomt. Zo is zowel 'rijk aan vezels' als een 'bron van vezels' een wettelijk beschermde claim voor producten met een bepaald gehalte aan vezels. Alleen een 'bron van vezels’ betekent minimaal 3g vezel per 100g en 'rijk aan vezels' betekent minimaal 6g vezel per 100g. Iets om op te letten dus. Alleen product dat de claim 'rijk aan vezels' maakt kan nog steeds veel toegevoegd suiker bevatten, dus check altijd nog even de etiketten,' besluit de voedingsexpert.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?