Vjeze Fur: 'Ons voedselsysteem is krom, tijd om meer groenten te eten'
Veel vleesvervangers proberen vlees na te doen, maar Fred houdt niet van nadoen.
© Hearst Owned - Mart de Jong

Rapper Vjeze Fur is niet alleen een woordkunstenaar, maar ook een keukenprins. Op vroege leeftijd werd hij door z'n vader, bedrijfsleider in een restaurant, al op het aanrecht gezet. De liefde voor koken is Freddy van jongs af aan met de paplepel ingegoten en zie je terug in zijn welbekende kooktutorials Lekker Fred. En die liefde, die zet hij nu in voor zijn nieuwe missie: vlees vervangen door groenten. Hoe? Met zijn eigen productlijn, waarvan Pulled Paddo's de eerste zijn.
Wereld staat in de fik
Soms ontspringen geniale ideeën uit het nieuws, maar soms is er een directe aanleiding. Zo ook bij Freddy, die zag dat de amazone in fik stond en daar iets aan wilde doen. Fred: 'Ik wilde niet alleen iets op de markt brengen dat mensen kunnen proeven, maar waarbij ik ook een steentje kan bijdragen aan een betere wereld. Minder vlees dus. Want al die soja uit de brandende amazone wordt vooral als veevoer naar Europa wordt vervoerd, om datzelfde vee vervolgens weer naar China te transporteren om daar opgegeten te worden. Ons voedselsysteem is krom. En dat is mijn missie: ons voedselsysteem weer de juiste kant op te krijgen, iets dat we met z'n alle moeten doen,' aldus Vjeze Fur.
En daarom spelen lokaal geteelde groenten nu de hoofdrol in zijn producten. 'Veel vleesvervangers proberen vlees na te doen, en ik hou niet van nadoen. Daarnaast zijn het vaak bewerkte producten. Ik wilde iets herkenbaars: paddestoelen zijn gewoon paddestoelen,' aldus Freddy. En ja: z'n eerste boek stond nog vol met vlees. 'Maar nu valt gewoon niet meer te ontkennen dat het niet verstandig om zoveel vlees te eten. Zelf eet ik 95% minder vlees. Ook de reden dat pulled paddo's vegan zijn en in Noord-Holland worden gekweekt, om de footprint zo laag mogelijk te houden. We konden paddo's ook zeer voordelig uit China halen, maar daar staan we niet achter.'
Schrijnend groentetekort
Nederlanders eten te weinig groenten en fruit, en teveel vlees. Zo'n 80% van de Nederlanders eet te weinig groenten volgens het RIVM (al kun je de twee natuurlijk ook combineren: deze 17 groenten zijn verrassende bronnen van eiwitten). Fred: 'Zelf eet ik meer dan genoeg groenten, vaak wel 500 tot 600 gram per dag. Ik heb groentes nooit geschuwd, en vind veel kleur op m'n bord fijn.'
Maar paddo's, zijn dat groenten dan? 'Een paddenstoel identificeert zichzelf als groente. Anno 2022 vind ik dat we paddenstoelen als groenten moeten aanspreken, als hij/zij/hun/hen dat wil.' En waarom paddo's? 'Ik ben gek op de smaak en textuur van paddenstoelen. Een soort vlezige structuur, maar zonder dat je bloed nodig hebt. En er zit geen onnodige troep in, en is behoorlijk gezond.'
Paddo's for president
Fred's Favorieten
Zomermorieltjes
Loesoe in de sky met diamonds om je nek: je kunt natuurlijk gaan hallucineren van paddo's. Maar de paddo's van Fred zijn van een andere categorie, namelijk lokaal en voedzaam (al heeft de redactie wel eens truffels geprobeerd). En, Fred is een ware paddo-fanatiekeling en expert. Fred: 'Ik ga graag wildplukken, om de omgeving te proeven. Wel neem ik altijd een expert mee op zoek naar het goud, zodat ik geen verkeerde paddenstoelen eet. Zomermorieltjes zijn mijn favoriete paddo's. Beetje bakken in olijfolie, en genieten maar.'
Paddo en pita
Naast zomermorieltjes is de ander favoriet natuurlijk zijn eigen pulled paddo's. 'Maar dan wel met f*cking veel saus, voor die shoarmavibes. Op Lowlands serveerden we een pulled paddo's kapsalon - heerlijk.' Over Lowlands gesproken: wat als Fred moest kiezen tussen een overheerlijke maaltijd of een vlammend optreden? 'Dan ga ik voor een lekker optreden, dan kan je daarna altijd nog eten,' aldus Vjeze Fur.
En tot slot: hoe ziet ons bordje met eten er over 20 jaar uit? 'Ik hoop dat er meer diversiteit is in onze gewassen en de manier waarop we deze groeien. Je hebt natuurlijk vooruitstrevende boeren, maar ook van die pannenkoeken die vlaggen ondersteboven hangen. We moeten stoppen met monocultuur neerknallen, en de balans terugvinden,' besluit de keukenprins alias woordkunstenaar.
Fred's Pulled Paddo's bestel je bij Crisp, of laat 't voor je maken bij Stach. Enjoy!
Wil je nog meer 'viekan' koken? Check dan de tutorial hieronder.