Dit is de reden waarom jij niet kunt stoppen met snoepen

We hebben een zondebok gevonden...

Kun jij het nooit bij één koekje of één chipje laten? Je bent zeker niet de enige. Ook bij Men's Health vinden we het soms moeilijk om een zak chips weg te leggen. Maar wat als we je vertellen dat dit wellicht niet veel te maken heeft met je wilskracht, maar met de bliss point: de perfecte combinatie van suiker, zout en vet in bewerkte voeding waardoor jij niet kunt stoppen met snoepen.

Michael Moss, onderzoeksjournalist van de New York Times, legt ons precies uit hoe dit zit. Pak de juiste hoeveelheid zout, suiker en vet en je hebt volgens Moss de perfecte combinatie die onze hersenen aansporen tot overeten. In een interview van ‘The Agenda with Steve Paikin’ legt Moss per onderdeel de werking en effecten uit van de bliss point.

Bliss point: suiker

Laten we beginnen met het meest krachtige ingrediënt: suiker. Vanaf het moment dat jij iets zoetigs in je mond stopt, schieten er signalen naar je het pleziercentrum in je hersenen. Die reageren hier vervolgens heel goed op en vragen gelijk om meer. Vooral kinderen zijn gevoelig voor suiker, want ze groeien nog en je hersenen zien suiker als een groeimiddel. Betekent dat nu dat de voedselindustrie zo veel mogelijk suiker toevoegt aan hun producten? Volgens Moss absoluut niet. Er is namelijk een limiet aan de hoeveelheid suiker die we lekker vinden.

Bliss point: vet

En dan nu vet. Ondanks dat vet geen onderdeel is van de vijf smaakzintuigen, zorgt het voor een totaal andere sensatie. ‘Vet is een gevoel,’ legt Moss uit. Sluit je ogen en fantaseer dat je een hap neemt uit een stomend hete pizzapunt waar de gesmolten kaas vanaf druipt. De gedachte van de sensatie van gesmolten kaas, schiet gelijk naar het pleziercentrum in je hersenen. Hierdoor geven je hersenen gelijk signalen af om te eten.

Bliss point: zout

Zout: voor veel mensen een belangrijke smaakmaker. Dit terwijl we volgens Moss niet zijn geboren met het verlangen naar zout. Dat komt doordat we eigenlijk maar een heel klein onderdeel van zout, ook wel bekend als sodium, nodig hebben om te overleven. Ook kun je volgens Moss heel makkelijk afkicken van zout. Moss: ‘iedereen die van de dokter op een zoutarm dieet moet, geeft na zes weken aan dat het eten in de supermarkt te zout smaakt.’ De behoefte aan zout is dus maar net wat je gewend bent. Maar hoe komt het dan dat zout zo belangrijk is in de voedselindustrie?

Volgens Moss zijn zij zelf verslaafd aan zout. ‘Het is een wondermiddel. Zout is een conserveermiddel dat hen in staat stelt voeding weken tot maanden houdbaar te houden’, legt Moss uit. Ook maskeert het onaangename smaakjes. Tel daarbij op dat zout ook nog eens heel goedkoop is en je hebt de perfecte match.

De ontdekker van de bliss point

Maak kennis met de ontdekker van de bliss point: Voedingswetenschapper en marktonderzoeker Howard Moskowitz. Volgens hem is de bliss point het zintuiglijk profiel waarbij eten op zijn allerlekkerst is. Maar hoe is hij hierbij gekomen? Moskowitz gaf zijn proefpersonen acht suikeroplossingen in verschillende concentraties. Zij moesten per suikeroplossing aangeven in welke mate ze de suiker proefden en hoe lekker ze het vonden. Hierdoor zag hij een curve ontstaan. Moskowitz: ‘naarmate je de hoeveelheid suiker verhoogt, stijgt de smaak, krijg je een piek en bereik je de bliss point. Vervolgens daalt het weer.’ Zijn ontdekking wekte interesse bij productontwikkelaars. Als dit mogelijk was met meerdere ingrediënten bij elkaar, dan is er misschien wel de perfecte bliss point… En die was er.

Kritiek op de bliss point

Niet iedereen is blij met de ontdekking van de perfecte bliss point. De voedselindustrie wordt beschuldigd van het feit dat ze de consument bewust verslaafd maken aan bewerkt voedsel. Moss maakt zich ook zorgen en schreef in 2013 hierover een boek ‘Salt Sugar Fat: How The Food Giants Hooked Us’ waarin hij vertelt hoe voedselproducenten onze smaakpapillen bespelen en ons afhankelijk maken van zout, suiker en vet. Moskowitz is het overigens zelf niet eens met de beschuldigingen. Volgens hem maakt hij eten niet verslavend, maar alleen heel lekker.

Kunnen we nu we dit weten nooit meer een zak chips opentrekken? Natuurlijk niet! Zelfs Moss snoept af en toe en dat is precies waar het omgaat: balans. Het is wellicht goed om bewust te zijn van de bliss point, maar het moet niet je leven gaan beïnvloeden. Er is niks mis met een beetje snoepen zo nu en dan.