Geldzorgen? Zo ga je om met stress over je financiën

Want wakker liggen over geld gunnen we niemand

© Getty Images - Photo by Rafa Elias

gettyimages-958213128

Als er één woord is dat de afgelopen tijd vaak valt is het wel het woord 'inflatie'. Het woord lijkt het antwoord te zijn op iedere prijs-stijg-regen-gerelateerde vraag. Steeds meer mensen komen financieel in de knel te zitten. Volgens Nibud heeft 38% van de huishoudens in Nederland moeite met rondkomen. Daarnaast heeft 1 op de 12 huishoudens problematische schulden. En dat leidt - niet geheel onverwacht - tot stress.

Financiële stress: wakker liggen van geldzorgen

Volgens financieel psycholoog Anne Abbenes zijn de effecten van geldproblemen op de psychische gezondheid van mensen erg groot. 'Vanaf de crisis in 2008 zijn mensen jarenlang gemonitord. Van deze en eerdere onderzoeken weten we dat mensen met aanhoudende geldzorgen sneller met psychische problemen te maken krijgen,' vertelt Abbenes tegen RTL Nieuws.

Daarnaast blijkt uit grootschalig bevolkingsonderzoek van het Trimbos-Instituut dat in 2021 gepubliceerd werd dat moeilijk aflosbare schulden kunnen leiden tot depressie, angsten, alcoholproblemen en andere psychische aandoeningen.

De symptomen van geldzorgen

Je hoeft niet per se rood te staan om last te hebben van geldzorgen. Financiële angst kan al voortkomen uit onzekerheid over de toekomst, maar komt vooral voor bij mensen met een laag of instabiel inkomen, een geschiedenis met financiële onzekerheid, hoge kosten en onvoorziene rekeningen. De symptomen waar je volgens Healthline mee te maken kunt krijgen:

  • Fysieke pijn in je lichaam (buikpijn, hoofdpijn etc.)
  • Ontwijkingsgedrag
  • Structureel andere keuzes maken op basis van je saldo
  • Geen goede balans tussen werk en privé of veel overwerken
  • Rigoureus gedrag
  • Over analyseren van je rekening of de beurs
  • Slapeloze nachten
  • Sneller ruzie of conflicten
  • Drank- of drugsgebruik

Geen goede zaak. Mocht jij financieel niet helemaal lekker zitten en je zorgen maken, weet dan dat je niet alleen bent. We kunnen je schulden en uitgaven helaas niet wegtoveren, maar we kunnen je hopelijk mentaal wel een handje helpen. Op naar balans, niet alleen in je kasboekje, maar ook in je hoofd.

Tips om om te gaan met geldzorgen

  1. Praat erover
    Stap 1. Het zal je niet verbazen. Hoewel je écht niet de enige bent die wel eens last heeft van geldzorgen, kan dat wel zo voelen. Veel mensen schamen zich dan ook voor een instabiele financiële situatie. Door met mensen over je zorgen te praten, zul je je waarschijnlijk opgelucht voelen en je minder alleen voelen in de situatie. Liever niet? Schrijf je worries dan eens op.
  2. Ga even (een kwartiertje) 'uitwaaien'
    Ga lekker sporten, maak een fijne wandeling door de natuur of stap op de fiets voor een rondje stad. Uiteindelijk zul je met je gedachtes (en schulden) moeten dealen, maar een beetje afstand nemen, rustig worden en in- en uitademen kan waarschijnlijk geen kwaad. Het zal je humeur en kopzorgen goed doen en je helpen bij het ordenen van je gedachten en het bedenken van vervolgstappen.
  3. Zoek hulp
    Gelukkig zijn er ontzettend veel plekken waar jij terecht kunt voor steun, naast je vrienden en familie. Neem eens een kijkje op sites als Schuldhulpmaatje, Humanitas en het Netwerk Thuisadministratie of de app fikks. Je kunt ook bellen naar Hulp bij geldzorgen: 0800-8115. Nogmaals, ongeacht je situatie, je staat er niet alleen voor.
  4. Maak een overzicht van je financiën
    Volgens een recent onderzoek is plannen en het maken van een gestructureerd financieel overzicht de beste manier om geldzorgen te reduceren. Wat zijn je inkomsten en wat zijn je uitgaven? Waarop kun je de komende maanden wat bezuinigen? Heb je die vier abonnementen op streamingdiensten écht nodig? Of kun je ook wel een paar maanden zonder Disney+?
  5. Doe beroep op je oplossingsgericht vermogen
    Stress kan ervoor zorgen dat je niet meer helder kunt denken en het zoeken naar oplossingen gaat uitstellen. Nieuwtje: dat werkt in ieder geval niet. Wees creatief, accepteer hulp en probeer de situatie (hoe rot hij ook is) te accepteren. What's next? Zorgen dat je de rekeningen kunt gaan betalen en dat je gaat werken aan een gezonde financiële situatie. Misschien kun je geld van iemand lenen, of ben je er al met het opzeggen van een aantal abonnementen. Waar een wil is is een weg.
  6. Blijf realistisch
    Hoe groot zijn jouw zorgen en zijn jouw zorgen reëel? Moet je echt verhuizen naar een doos onder de brug of moet je simpelweg wat beter op je rekening letten? Wat zijn de opties en hoe terecht zijn jouw zorgen?
  7. Ga niet op geld-dieet
    'Eten en geld stimuleert hetzelfde gebied in je hersenen. Bij een dieet denken mensen vaak aan beperkingen: de lekkere dingen mogen niet. Zo werkt het bij een budgetplan ook. Bij een uitgaveplan kijk je naar wat wel kan. Dat helpt beter,' aldus Abbenes.
  8. Geloof dat het goedkomt
    En zo niet? Dan ook.

Bron: RTL Nieuws,