ABSI: een betere indicatie van gezondheid dan je BMI?

Maak kennis met ABSI: A Body Shape Index

BMI, waar het vroeger de heilige graal der maatstaven van gezondheid was, is de 'Body Mass Index' de afgelopen jaren flink onder vuur komen te liggen. Inmiddels is er ook een 'nieuwere' maatstaf bijgekomen. Maak kennis met ABSI (A body Shape Index). Wat zijn de verschillen tussen deze twee methoden en wat zijn de voor- en nadelen? We doken in de materie.

BMI: dit moet je erover weten

Laten we bij het begin beginnen. BMI (bereken die van jou hier) is een internationale maatstaf die al sinds 1972 wordt gebruikt om te zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Bij deze meting wordt je gewicht gedeeld door je lengte x lengte. Voor volwassenen ligt een gezond BMI tussen de 18,5 en de 25. Is je BMI hoger, dan heb je overgewicht en is je BMI lager, dan heb je ondergewicht. Klinkt simpel, toch?

BMI: dit zijn de nadelen

Toch kent de BMI-methode nadelen. De grootste keerzijde van deze methode is dat spieren zwaarder zijn dan vet. Het resultaat? Gespierde mensen zullen snel een hoger BMI hebben, wat niet hoeft te betekenen dat ze overgewicht hebben. Ook voor mensen van Aziatische afkomst schetst het BMI een 'verkeerd' beeld. Daarnaast werd er in eerste instantie geen rekening gehouden met geslacht of leeftijd - alhoewel modernere calculators dit wel meenemen. Dus, hoe meten we dan of iemand een gezond gewicht heeft?

ABSI: dit moet je erover weten

ABSI (bereken die van jou hier) bestaat sinds 2012 en is een methode die meer rekening houdt met de vorm van je lichaam en je vetpercentage. Zo neemt ABSI ook je tailleomtrek (WC) mee in de meting. Daarnaast geeft ABSI ook aan hoe hoog je risico op vroegtijdig overlijden is door risico op ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en rug- en gewrichtsklachten.

ABSI: dit zijn de nadelen

Oké, je hoop is hoog, maar kent de ABSI-methode ook nadelen? Een nadeel van de methode is dat je je tailleomtrek zelf moet meten, waardoor fouten op de loer liggen. Benieuwd hoe je je taille 'goed' kunt meten? Lees even deze infographic.

Conclusie: kun je beter ABSI dan BMI gebruiken?

Wil jij graag weten of jij een gezond gewicht hebt? Dan kun je volgens onderzoek beter ABSI gebruiken dan BMI. Mensen met een gezond BMI kunnen wel een verhoogd ABSI hebben, wat ze alert maakt op eventuele gezondheidsrisico's. Houd er wel rekening mee dat deze methodes slechts een indicatie kunnen geven van je gezondheid en dat er nog veel onderzoek naar de betrouwbaarheid van deze methoden nodig is.